IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кнот: Инфлацията в еврозоната може да оправдае края на кризисния режим на ЕЦБ

Икономическите перспективи като цяло могат да оправдаят загърбването на кризата от страна на регулатора, посочва холандският централен банкер

21:00 | 31.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Прогнозите за инфлацията в еврозоната може да са се подобрили достатъчно, за да оправдаят забавянето на стимулите на Европейската централна банка (ЕЦБ), с което да се прекрати през март програмата за спешно изкупуване на облигации в условия на пандемия, което да бъде последвано от завръщане към предкризисната дисциплина, посочва пред Bloomberg управителят на централната банка на Нидерландия и член на ЕЦБ Клаас Кнот. 

„Очаквам решение, което не би трябвало да е несъвместимо“ с прекратяването на плана за изкупуване на дълг през март, посочва Кнот, обсъждайки възможните решения по време на заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ през следващата седмица. "Това би означавало намаляване на темпото на покупки", подчертава той.

ЕЦБ предприе по-предпазлив подход в сравнение с други централни банки, като Федералния резерв например, като държи политиката си изключително разхлабена, за да подкрепи крехкото възстановяване на Европа на фона на перспективата за поредна пандемична вълна дори на фона на по-високо ниво на инфлация.

Икономическите данни от региона показаха във вторник, че инфлацията в еврозоната се е ускорила до най-високото си равнище от десетилетие през август, поставяйки на изпитание убедеността на икономисти и политици, че ценовият натиск е само временен. Потребителските цени са се увеличили с 3% през август, показват предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат. За последно прагът от 3% е бил преминат през 2012 г. Това е и значително увеличение спрямо юли, когато стойността бе 2,2% - малко над целта на Европейската централна банка за 2% инфлация.

еврозоната еврозоната

Някои служители на ЕЦБ, включително Кнот, настояват, че по-светлите перспективи пред икономиката означават, че трябва да се разграничи текущия период на извънредната политика. Неговият колега Робърт Холцман, управител на централната банка на Австрия, заяви във вторник, че подобрената перспектива гарантира намаляване на изкупуването на облигации.

Следващата седмица ще се обсъди въпроса дали да се запази повишения темп на изкупуване на дълг. УС на ЕЦБ също трябва да вземе решение през следващите месеци дали да удължи или прекрати своята пандемична програма за изкупуване на облигации, известна като PEPP, през март и как след това да продължи своята по-конвенционална програма за количествени облекчения, известна като APP.

„И двете програми са замислени при напълно различни условия и следователно оценката на пропорционалността, която е направена в началото на тези две програми, също е напълно различна“, изтъква Кнот, добавяйки: „Част от гъвкавостта, която характеризира PEPP, би била в разрез с някои от предпазните мерки, които са вградени в APP“, подчертава той.

Това предполага, че Кнот ще бъде сред ястребите в ЕЦБ, които настояват, че покупките трябва да съответстват пропорционално на размера на националните икономики.

Кнот заяви, че икономическите перспективи като цяло могат да оправдаят загърбването на кризата.

„PEPP има ясно очертана цел - възстановяване на щетите, които коронавирусът е нанесъл върху перспективите за инфлацията“, посочва той, като добавя, че такава цел е достижима.

Централният банкер предупреждава, че все още съществува риск от възраждане на пандемията, давайки на ЕЦБ пауза за размисъл преди да намали стимулите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още