IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон заложи на ваксинационните паспорти и спечели

Френският президент заяви, че обществеността ще подкрепи плана му и досега това се случва

22:30 | 31.08.21 г. 36
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимки: Bloomberg L.P.

Това лято се оказа особено напрегнато за представителите на френското правителство. Мнозина се питат дали противоречивото решение на президента Еманюел Макрон да принуди хората да притежават ваксинационен паспорт, ако искат да посещават обществени обекти и мероприятия , ще предизвика обратна реакция и ще подхрани нова вълна от протести в страната, пише Politico.

Всяка седмица служителите в Елисейския дворец и в кабинета на министър-председателя очакват със затаен дъх новите данни относно протестиращите. Сега, когато Франция се приближава към целта от поне 50 млн. души, ваксинирани поне веднъж до края на август, много от тези служители могат да въздъхнат с облекчение. 

„Ние се поздравяваме, въпреки че знаем, че все още не сме постигнали напълно задоволителни резултати“, споделя един от служителите. "Макрон взе твърдо решение и французите му гласуваха доверие. Протестите остават в незначителни мащаби", добавя той.

Решението на Макрон да заложи на ваксинационните паспорти в началото на лятото беше изненадващо за мнозина.

Документът, който доказва, че носителят му разполага с имунитет срещу коронавируса чрез ваксинация, прекарана болест или отрицателен тест, е необходим за всеки, който иска да посети ресторант, кафене, бар, музеи, басейн или дори болница, както и да ползва обществен транспорт като самолет, автобус или влак. В понеделник тази схема беше разширена до всички места, които са обществено достъпни.

Макар да съществуваше първоначално разминаване в плановете – на сервитьорите им беше казано, че няма да се налага да проверяват лични документи, както и ваксинационни сертификати, а повечето търговски центрове няма да бъдат засегнати от мерките – правителството бързо се поправи.

макрон макрон

Много хора не бяха щастливи от разпоредбите. Всяка седмица множество французи излизаха да протестират по улиците на Париж, Марсилия и други големи градове. Някои от тях са антиваксъри, други твърдят, че в случая са засегнати техните човешки права, докато трети просто признават, че им е писнало от Макрон. Цифрите обаче показват постепенно отшумяване на недоволството срещу мерките – през последния уикенд около 160 000 души са протестирали спрямо 175 000 през предходната седмица и около 215 000 в средата на август.

Сравненията с движението на „жълтите жилетки“, чиито протести разтърсваха страната през 2018 г. и 2019 г. не се оказаха особено адекватни. Съперниците на Макрон също не успяха да се възползват от общественото недоволство, като крайнодесният лидер Марин Льо Пен не пожела да рискува и да отблъсне избирателите си, които имат различни мнения относно ваксинационните паспорти, а социалистите неумело подкрепиха задължителните ваксинации, отхвърляйки идеята за паспорта.

макрон2 макрон2

Междувременно милиони граждани се насочват към ваксинационни центрове. Според кабинета на френския премиер 12 милиона души са били ваксинирани, откакто Макрон обяви въвеждането на паспорта.

Много лекари смятат, че коронавирусният пропуск изравнява кривата на пандемията това лято, точно когато Франция беше изправена пред мрачна трета вълна, подхранвана от по-заразния делта вариант и отмяната на мерките.

Данните досега изглеждат обещаващи. Около 83 % от френското население на възраст над 12 години е получило поне една доза от дадена COVID ваксина. Броят на новозаразените е спаднал под 14 000, след като достигна своя връх от около 24 000 в средата на август. Броят на пациентите в интензивно лечение се увеличава през август, но изглежда достига връх от малко под 3000 случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 7
Solar Power
преди 2 години
Не сте ли наясно,че пресата трябва да пише нещо интересно/любопитно и т.н. за да може да кликате на банерите :) Ей такъв голям има син и сега в дясно докато пиша...... колкото по необичайно звучи нещо то толкова може да е по интересно и съответно цената на банер се качва. Проста икономика :) Както и балъци да се вържат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 7
Solar Power
преди 2 години
Няма погазване на права. Докато нямам възможност да ваксинирам децата си под 12 години , ти ако си неваксиниран си потенц. заплаха за живота им. Когато ми позволят ще бъда спокоен..... ти ако искаш не се ваксинирай и бъди смел ! Смелите първи падат в боя и ние ще пеем песни за теб после :)Считай го ,че това е същото като да си заведеш детето на градина с ясното съзнание,че има сополи и малка температура..... но ще му мине. Да, но ще зарази и други ! Когато си в общество ще се грижиш и за здравето на другите. За момента числата говорят ,че вирус има. Поглеждате офиц. статистика на nsi.bg умирания по седмици. Няма жълта преса тук която да си продава банерите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Такива статии са помия. Срамота да носиш името Аспарух и да проповядваш тирания. СРАМ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Един от най-големите диктатори начело с канадския Трюдо.Това, което става в момента не е никаква пандемия заради една настинка. Това е опит за тотална диктатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Тук не става въпрос за ваксини или не. Става въпрос за избор, погазване на основни човешките права, за диктатура, тоталитаризъм и комунизъм! Тези инжекции в главите ли ви слагат, че не ви е останала капка мозък?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
обшо взето не знам що така се получава, но твойте познати както се вижда 80% не са починали от обикновенната настинка, просто така са ги написали ... сори ама е горчивата истина .... но щом искате дресировка няма ядове, алфа, бета гама, делта .... омега после като свършим при бирите ще отидем някъде при манджите и няма да е корона а нещо си друго, след това за по сигурно че е ваксан някой ще трябва верно да си бодне чип и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Така е, затова богатите и образовани държави ще бъдат такива и в бъдеще. А кръчмарските всичкознайци и ФБ специалисти, които в живота всъщност с едвам избутано средно образование по милост придължават да дрънкат глупости. Прав беше ББ за материала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
Доклад: "Короната вероятно не е причина за смъртта в 80% от официалните смъртни случаи в Covid".Събитията в кризата с Корона се случват бързо и нагъсто. Всеки ден се разкрива информация, която води до широко разпространена несигурност сред населението. Информацията, представяна на населението от всички страни като "факти", си противоречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/514210/Bericht-Corona-bei-80-Prozent-der-offiziellen-Covid-Toten-wohl-nicht-Todesursache
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
Lucifer
преди 2 години
Тия "ваксини" са ***, че да не кажа и отрова(миокардит, перикардит, тромбоза)...истеричен бизнес и преследват съвсем други цели...само безмозъчните редовно се боцкат на всеки 5-6 месеца и пак се заразяват и пак разнасят заразата и пак умират...но, можело и по-лошо без ваксина - да оживеят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още