IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi регистрира официално звеното си за електромобили

Компанията прави важна крачка напред в автомобилната индустрия

11:40 | 01.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският гигант в производството на смартфони Xiaomi заяви, че е завършил официалната бизнес регистрация на звеното си за електромобили – поредното постижение в рамките на усилията на компанията в автомобилния сектор, предава Ройтерс.

Новото звено, което ще носи името Xiaomi EV, беше отворено с регистриран капитал от 10 млрд. юана (1,55 млрд. долара), а негов законов представител е главният изпълнителен директор на Xiaomi Лей Дзюн, посочва в изявление Xiaomi.

Около 300 служители са били наети с цел да се присъединят към звеното, което междувременно продължава да набира кадри.

Производителят на смартфони, който се изкачи до второто място в света след Samsung през второто тримесечие, още през март потвърди, че навлиза в бизнеса с електромобили, като обеща да инвестира 10 млрд.долара в следващите 10 години.

По това време Лей заяви, че усилията в тази посока ще са „последният му голям предприемачески проект“.

Днес Xiaomi посочи, че е провела над 2 хил. интервюта с цел проучвания и е посетила над 10 компании и партньори в индустрията. Въпреки това тя не разкрива много за стратегията си в автомобилния сектор, нито споделя какви превозни средства има намерение да пусне на пазара.

Миналата седмица компанията разкри, че е придобила стартъпа за технологии за автономно шофиране Deepmotion за над 77 млн. долара в опит да засили развойната си дейност.

По-рано през август Ройтерс писа, че Xiaomi е започнала преговори с Evergrande Group да купи дял в звеното ѝ за автомобили.

В отговор на новините говорител на Xiaomi написа в социалните мрежи, че компанията е в контакт с няколко автомобилни производителя, но все още не е решила с кой от тях иска да работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още