IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преотдадените офис площи в Северна Америка са се удвоили по време на пандемията

Пазарът на преотдадени площи в региона обаче изглежда достига връхната си точка

23:20 | 01.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Повечето компании в Северна Америка продължават да очакват служителите им да се върнат в офиса поне през част от времето през втората половина на тази година. Когато това се случи, те ще имат по-ясна картина от колко площи ще се нуждаят през идните няколко години, пише консултантската компания Cushman & Wakefield в свой доклад.

Междувременно на пазара продължават да се появяват преотдадени площи макар и с по-бавен темп. Общият обем на преотдадените площи в Северна Америка е нараснал до 13,6 млн. кв. м, след като още над 800 хил. кв. м са излезли на пазара през второто тримесечие. На 90-те северноамерикански пазара, следени от Cushman & Wakefield, преотдадените офис площи а се увеличили със 76% на годишна база и с 99% от началото на пандемията през първото тримесечие на 2020 г.

След като пандемията достигна и до Северна Америка през второто тримесечие на миналата година, компаниите започнаха да преотдават все по-голям обем от офис площи, като активността достигна връх през третото тримесечие на 2020 г. Тогава на пазара излязоха малко над 2 млн. кв. м преотдадени офис площи. Макар че и през второто тримесечие на тази година на пазара се появиха преотдадени площи, темпът беше най-бавният от началото на пандемията. Ръстът с 5,9% е най-ниският на тримесечна база от третото тримесечие на 2019 г.

Според Cushman & Wakefield пазарът вероятно наближава връхната си точка. След предишните две рецесии преотдадените площи нарастваха приблизително две години, а второто тримесечие на 2021 г. е седмото поредно с увеличаване на преотдадените площи, след като тенденцията започна през четвъртото тримесечие на 2019 г.

В абсолютни стойности наличностите от преотдадени площи надминават двете предходни рецесии. Но като процент от общите наличности от офис площи преотдадените офиси през второто тримесечие на 2021 г. в САЩ съставляват по-малък дял в сравнение с дотком рецесията – 2,4% през второто тримесечие на тази година спрямо 2,9% през второто тримесечие на 2002 г.

Количеството преотдадени площи на пазара обаче е с 49% над връхната точка по време на световната финансова криза и над дела от общите наличности от офис площи от 1,8% през четвъртото тримесечие на 2009 г.

Преотдадените площи са малък дял от общите наличности от офиси в САЩ (2,4%) и Канада (3,2%). Към момента те съставляват 14% от общите свободни площи в САЩ и 24% от общите свободни офиси в Канада.

През миналата година девет северноамерикански пазара отчитат спад на наличностите от преотдадени офис площи, като най-значително е свиването в Хюстън, следван от Вашингтон и Калгари.

Покрайнините към момента съставляват 57% от преотдадените свободни офис площи, а останалите 43% се намират в централни бизнес квартали. От началото на пандемията 47% от добавените преотдаени площи са се намирали в централни бизнес квартали, но през първото полугодие на тази година темпът на растеж на преотдадените офиси в централните квартали се е забавил и през последните две тримесечия те съставляват 40% от новите преотдадени площи.

Манхатън е пазарът с най-много преотдадени офис площи – малко над 2 млн. кв. м, но като най-големия северноамерикански пазар делът на преотдадените площи в общите наличности не е най-големият сред 90-те изследвани пазара.

Средното ниво на преотдадени офиси на 90-те пазара е малко под 160 хил. кв. м.

Преотдадените площи съставляват от 30% нагоре от общите свободни офиси в Сан Франциско, Торонто и Манхатън. Това е спад спрямо шест пазара над прага от 30% през предходното тримесечие, сочат данните на Cushman & Wakefield.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още