IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Безлов: Заради изборите няма да има проваксинационни мерки

За мен е странно какво се случи, че в момента сме най-скептичната страна по отношение на ваксините, коментира старши анализаторът в ЦИД

12:06 | 01.09.21 г. 20
Тихомир Безлов: Заради изборите няма да има проваксинационни мерки

„Въпреки че подобни мерки биха срещнали дори парламентарна подкрепа, специфичната ситуация не предполага в момента въвеждането на такива. Все пак, с повишаването на броя на заразените хората ще започнат да мислят за своето оцеляване и тенденция към бавно повишаване на дневния брой ваксинирани се забелязва“, смята той и очаква с влошаването на ситуацията тази тенденция да се усили.

Анализаторът посочи, че засега четвъртата вълна на пандемията се развива малко по-бавно от втората и третата вълна в България. Той напомни, че очакванията бяха, че много хора в България са преминали през вируса, без да са регистрирани и може би следваща вълна ще ги подмине, но въпреки това се наблюдава сериозен ръст.

„България се превърна в референтен пример в ЕС по отношение на ниската ваксинация", е оценката на Безлов. За него това е един „социално-медицински експеримент“.

Анализаторът отбеляза, че „всички ни наблюдават, защото при нас експериментът тече с реални данни“. По думите му очакванията са, че ние ще имаме много по-висока смъртност спрямо другите държави в Европа. Според Безлов това вече се вижда – например в сравнение с Англия имаме девет пъти по-висока смъртност на глава от населението.

Той определи като „много тъжно“ нивото на ваксинация в групата на по-възрастните, която при нас достига около 30%, при почти 100% в някои други европейски страни.

„Проблемът при нас е в културната специфика", смята Безлов и отбеляза, че факторът образование корелира, но не е решаващ. "Виждаме, че и много образовани хора са активни антиваксъри или са поне скептици.“

Експертът напомни, че през миналата есен проучванията на общественото мнение в Европа са показвали, че българите са били не по-скептични към ваксините спрямо държави като Испания и Франция.

„За мен е странно какво точно се случи, че в момента сме най-скептичната страна по отношение на ваксините, коментира Тихомир Безлов. – Ако погледнем данните, ще осъзнаем, че твърдите противници на ваксинацията всъщност не са толкова голям процент, основната група е тази на колебаещите се.“

Той е убеден относно ефективността на ваксините, а по отношение на т.нар. „пробиви“ при тях дава за пример Израел, където случаите на ваксинирани заболели са основно при хора над 60 години. Това се обяснява от една страна с по-слабата имунна система на възрастните, а от друга – с факта, че те се ваксинираха приоритетно и първо и вече е изминал прекалено дълъг период от ваксинацията. Въпреки този пробив важно да се отбележи, че тежките случаи са много по-малко при ваксинираните.

Безлов коментира и мигрантската криза, която се предрича заради смяната на властта в Афганистан. По думите му тя преувеличена и няма да достигне нивата на тази от 2015 г.

Той се аргументира с няколко факта за това – от една страна се смята, че талибаните ще се опитат да ограничат емиграцията. „Пакистан също вече заяви, че ще направи усилие да спре мигрантската вълна, а Турция също взима мерки“, каза анализаторът от ЦИД.

По думите му ситуацията в Турция е много специфична, защото въпреки успешната политика на Ердоган да приеме мигранти и после да „рекетира“ Европа за пари с тях, обществените нагласи в турското общество са се втвърдили доста срещу мигрантите и това носи политически негативи на управляващата партия.

„В момента Ердоган строи много сериозна стена на границата с Иран и преговаря с талибаните с посредничеството на Пакистан да бъде решен проблемът с миграцията“, информира Тихомир Безлов.

Той подчерта, че в България има единомислие сред иначе разделените партии по отношение на този въпрос.

„Проблемът е, че много трудно се спира изпуснат бент... Но ако вълната мине през гръцките острови и после мигрантите предпочитат пътя през България на запад, на това е трудно да се противодейства. От друга страна, трябва да се замислим дали не е проблем, че мигрантите не искат да остават в България“, коментира анализаторът.

По отношение на политическата ситуация в България той смята, че след следващите избори чисто статистически шансът да няма правителство е много малък. В същото време той вярва, че партиите няма да допуснат промяна на конституционното устройство на страната и преминаване към президентска република. 

„За да направите президентска република без преврат, трябва да се разберете с партиите“, каза още Тихомир Безлов.

Задава ли се „перфектна буря“ при четвъртата пандемична вълна? Как се овладяват кризите в условия на политическа нестабилност? Има ли рискове пред парламентарната демокрация? Влезе ли България в нов политически цикъл? Digital Green Certificate – защо има съпротива срещу позитивните санкции?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Още анализи от „Светът е бизнес“ открийте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
най-добрия начин да си опазиш данните е просто да не ги споделяш.Това, че в ЕС ядем колците с доматите е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
То самите сайтове не искат да въведат нищо. След като в ЕС приеха ГДПР, маса сайтове на УС медии вече не са достъпни за държави от ЕС. Просто е по-лесно да откажеш достъп, отколкото да инвестираш в сайта си. Камо ли за някакви по-сериозни мерки, като модерация на коментари и тн, които изискват и наемане на допълнително хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Не бива така лековато да каниш гости. Аз бих дошъл с бутилка и кашу, но не се знае как ще пристигнат Импа, Инж5ров-а, Вова-та...... С бухалка? Недей, размисли малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
Много правилно!Няма как нещо да е истина ако е написано от анонимен.Ако автора е анонимен, задължително написаното е лъжа.Ако лъжа е писана от неанонимен - глоба.Ако истина е писана от неанонимен - бонус.Това е правилния и единствен път към пазарната демократична истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Invcom
преди 2 години
Абе какви са тези глупости глоби .. всеки който изрази мнение различно от приетата политическа линия направо да му се режат ръцете ! Да видим после как ще пише инак :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
"най-скептичната страна по отношение на ваксините", не живее ли у нас? Тук всеки разбира от всичко - коли, политика, футбол, ядрена физика, микробиология и каквото се сети човек. Въпреки това, все още сме на дъното по почти всички показатели в ЕС... Ходи го разбери, защо става така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
neon7
преди 2 години
само да приложим европейсктата директива за отговорност по написаното и публикуваното . е както е по белият свет , написал некой че от ваксините се "омирало" . дрън едни 10 бона глобичка . вторият път да видим дали ще пише небивалици .Ей го брюкселския *** китайски модели сънува !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
georgi_shum
преди 2 години
Подкрепям + за сайтове като този - платена регистрация.Ама ако се приеме това, тука ще останем да пишем само ти,аз Мавито и още 5-6 най много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
един от основните проблеми е пълната слободия царяща из интернет пространството ни . за да се регулира малко от малко писането на всеки и за всичко трябва да се въведът леки промени . първо за да пише някой нещо някъде и то да е публично , требе да има регистрация с истинското си име и адрреса от който пише . второ требе само да приложим европейсктата директива за отговорност по написаното и публикуваното . е както е по белият свет , написал некой че от ваксините се "омирало" . дрън едни 10 бона глобичка . вторият път да видим дали ще пише небивалици ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Начи за да върви бизнеса (или далаверата) - избори безкрай, така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още