IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тенденцията за по-ниски лихви далеч не е приключила

Застаряването и неравенството са двете движеши сили, като втората е дори по-мощна

08:10 | 07.09.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Една от големите загадки на японската икономика през първите десет години на хилядолетието със стимули от „Aбеномиката“ беше защо бързото застаряване на населението не повиши заплатите за хората в трудоспособна възраст. С почти една трета от населението на възраст 65 или повече години, гласи теорията, пенсионерите със сигурност ще започнат да изразходват активите си, първо чрез харчене за изискани ястия и пътувания до голф игрището, а след това и чрез разходи за грижи, когато здравето им започне да се влошава, пише Робин Хардинг за Financial Times.

Такива разходи биха се превърнали в търсене на труд на свиващия се пазар на по-млади работници. Това от своя страна ще доведе до повсеместно увеличаване на заплатите, а след това тези нарастващи заплати ще предизвикат повишаване на цените и ще помогнат на Японската централна банка в упорития й опит да достигне целта от 2 процента инфлация след години на неуспех.

Основната идея - че застаряването на населението достига точка, в която пенсионните спестявания преливат в увеличаване на разходите и търсене на работна ръка - е централна за аргумента, изтъкнат от икономистите Чарлз Гудхарт и Манож Прадхан. Те твърдят, че демографският обрат ще превърне сегашната ера на стагниращи цени в нова ера на инфлация.

Досега обаче нещата не се развиха по този начин в Япония. Търсенето на труд със сигурност се е увеличило: в японските домове за грижи на всеки кандидат се падат почти четири свободни работни места. Но дори когато икономиката беше най-силна, около 2018 г., това търсене така и не се превърна в по-високи заплати, инфлация или лихви.

Нов анализ на икономистите Адриен Оклерт, Ханес Малмберг, Фредерик Мартенет и Матю Роглай сочи, че теорията на Гудхарт и Прадхан е неточна и че недостигът на млади японски работници няма да се прерасне в инфлация в скоро време.

Анализът добавя към значителните доказателства, че фактори като демографията са намалили дългосрочните реални лихвени проценти (обикновено дефинирани като номиналния лихвен процент минус инфлацията) с дълбоки последици за инвеститорите и централните банки по целия свят.

Оклерт и колегите му твърдят, че, да, възрастното население ще намали спестяванията си. Застаряването обаче намалява и растежа, което понижава търсенето на инвестиции с още повече. Следователно няма да има обръщане към по-високи лихвени проценти, когато населението достигне определена средна възраст.

Ако този аргумент е верен, тогава спадането на лихвените проценти, което беше характеристика на последните десетилетия, все още не е приключило. Приемайки настоящите демографски прогнози като даденост, анализът предполага, че застаряването ще намали реалните лихви с един процентен пункт или повече между 2016 г. и края на века.

Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
pass
преди 2 години
Това за положението в България е по-различен въпрос. Това за което казваш е резултата от вече 30-годишната политика на изцеждане на икономиката и народа, преход след прехода и някакъв безкраен преход. А 30г. не са малко време, съответно раждаемостта паднакато няма условия за нормален живот, хората емигрираха и първите емигранти вече дори започнаха да забравят за родината си. Източването на една държава и един народ може да е само нещо сравнително краткосрочно, после няма какво повече да се точи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Сега ще ни преброят и ще сме сигурно 6.9м максимум (според Евростат 2019 сме били 7м), като през 2011 сме били 7.3, тоест за 10г ще сме намалели с 400к. След 30 г може и да сме ударили 5млн. като сложим това, че поне 1.5млн ще са "тъмни", то ще има ли кой да плаща пенсиите? Особено ако още продължават да осигуряват всички на минимума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
pass
преди 2 години
Защо всички гледате само настоящето и никой не се замисля какво ще стане след 20-30г. когато сегашните млади започнат да се пенсионират? Ще настане икономически леш и катастрофа, при сегашните нулеви лихви младите нямат никакъв стимул да спестяват за старини, отделно при тази инфлация всичките им пари си заминават скоропостижно. А и да спестяваш при отрицателни реални лихви спрямо инфлацията е нещо което няма логика, не че харченето е нещо смислено, но на младите почти не им се дава избор. Ще кажете акции, инвестиции ... Ами не може всички да са икономисти и само с това да се занимават, то и самата подобна дейност изисква доста четене и време. Просто младите са оставени на произвола на съдбата когато някой ден стигнат до пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Repoman
преди 2 години
+1, отделно положението на младите става все по-тежко, т.е. трябва да им се помага все повече за придобиването на дом. Лихвите са ниски, но все пак икономиката е пазарна, т.е. ниските лихви се водят до високи цени на домовете, което води до тяхната по-висока недостъпност за младите, което принуждава възрастните да подпомагат младите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
s3
преди 2 години
Според мен анализа е много грешен и целенасочен към подкрепа на ниските лихви. Реално, какво прави един застаряващ човек? Ами той е работил и пестил през целия си живот с идеята да има с какво да живее като се пенсионира, това в общия случай. И какво става? Идва деня, пенсионира се, има някакви спестявания с които да преживее. В общия случай се разчита и на дохода от лихви от спестяванията, но те са нулеви защото държавата вече ги е прибрала с нулевите лихви. Отделно, възрастните хора имат деца на които обикновено помагат финансово поне докато станат на 20 и нещо или до 30 години на възраст. И накрая на пенсионерите в общия масов случай не им остава много за харчене, а са се надявали да е така. И не харчат.Решението е, да се нормализират лихвите, за да имат спестяванията на пенсионерите нормална възвръщаемост, тогава ще има какво да харчат и съответно ще подпомогнат икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още