IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализацията на държавния бюджет продължава да изнервя депутатите

Предложението на БСП за съкращаване на процедурата и извънредни заседания изостри тона в пленарната зала

12:14 | 01.09.21 г.
<p>
	<em>Лидерът на БСП Корнелия Нинова.&nbsp;</em><em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Лидерът на БСП Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Актуализацията на държавния бюджет, както и промяната в план-сметките на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО) продължава да нагнетява напрежение в парламента, без обаче дебатите да водят до сближаване на позициите на партиите. Нещо повече – острият тон започва да доминира.

Този път споровете бяха около предложението на БСП за съкращаване на сроковете за предложения между първо и второ четене по актуализацията, както и за извънредни заседания на комисии на 4 септември и на 7 септември – пленарно заседание.

"След като президентът Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство, полагаме усилия да има редовен кабинет: да има работещ парламент, който да посрещне кризите и да започнем промяната. От фактите, които виждате - усилията ни не биват оценявани адекватно от колегите ни. Сложен става разговорът след вчерашната позиция на ДБ да не дойдат“, каза от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че актуализацията е важна, но БСП не могат да държат мандата безкрайно. „Ще го задържим в кратък срок до актуализацията на бюджета. Предлагаме да побързаме с тази стъпка. По реакцията ви виждам несъгласие. Сега ще излезете с процедурни хватки. За последен път ви призоваваме - проявете разум", заяви Нинова.

Предложението обаче не бе прието.

От „Има такъв народ“ посочиха, че актуализацията трябва да бъде приета бързо, но и качествено.

Според „Демократична България“ няма как да се обработят внесените предложения между двете четения в толкова кратък срок.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ пък се обявиха, че принципно приемат съкращаването на срока, но не са съгласни с извънредните заседания. „Това ще пресече възможността да се приеме който и да е друг закон - за НСО, за Бюрото за охрана. Обричате съдебната реформа", каза Мая Манолова.

От БСП обвиниха депутатите, че са бързали само да направят временни комисии и да „премерят на кой олигархът е по- голям".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още