IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Швейцария е застрашен от корекция на цените

Във Великобритания цените на жилищата се върнаха към силен растеж през август

19:43 | 01.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Жилищният пазар в Швейцария е изложен на нарастваща опасност от корекция, в момент когато цените продължават да растат, а достъпността намалява, заяви Фриц Цурбруег, заместник-председател на централната банка на страната, цитиран от Bloomberg.

По думите му дисбалансите в сектора на недвижимите имоти се задълбочават и изискват „бдителност“ от страна на властите. Причината е, че значителен дял от новоотпуснати ипотечни кредити може да станат невъзможни за изплащане, ако лихвите внезапно бъдат повишени.

Според някои показатели имотите в Швейцария са надценени с 30%. Жилищен индекс на UBS Group показва, че пазарът е близо до ниво, което би го поставило на територия на „балон“.

„Пазарите днес са по-уязвими към корекции във формата на спадащи цени и растящ брой спирания на плащанията по ипотечни кредити. Важно е да продължим да наблюдаваме внимателно развитията“, коментира Цурбруег при изказване в Люцерн във вторник. Швейцария Швейцария

На фона на глобалния бум на жилищните цени страни от САЩ до Нова Зеландия регистрират поскъпване на имотите по време на коронавирусната пандемия. Цурбруег предупреди, че запазването на ниските лихви може да влоши положението в Швейцария, като насърчи още по-рисково поведение.

Миналата година швейцарските власти отмениха контрацикличен капиталов буфер за ипотечни кредити на банките в опит за стимулиране на кредитирането по време на блокадите. Макар че капиталът на банките към момента е достатъчен, Швейцарската централна банка „редовно преценява“ необходимостта от повторно задействане на буфера, отбеляза Цурбруег.

Има „ясни сигнали за неустойчиво ипотечно кредитиране, от една страна, и повишени рискове от корекция на цените, от друга“, смята той. „Вероятното запазване на настоящия ръст на ипотечния и имотния пазар означава, че рисковете за финансовата стабилност ще останат в центъра на вниманието“, допълни Цурбруег.

В същото време цените на жилищата във Великобритания се върнаха към силен растеж през август, което показва, че съществуващото търсене и недостигът на домове за продажба подкрепят пазара след отмяната на данъчно облекчения при покупките, пише Bloomberg.

Ръстът от 2,1% на месечна база е вторият по големина от 15 години насам и следва спада от 0,6% през юли, когато ограничаването на едногодишната ваканция от гербовия налог изправи купувачите пред по-скъпи жилища и значителни разходи за данъци. Годишният темп на ръста на цените се е ускорил до 11% спрямо 10,5% през юли, сочат данни на Nationwide Building Society. Великобритания Великобритания

Одобрените ипотечни кредити, които са индикатор за бъдеща дейност, намаляха за втори пореден месец през юли, но останаха доста над нивата преди пандемията, показаха данни на Английската централна банка във вторник.

По данни на Nationwide средната цена на жилищата е достигнала 248 857 паунда (342 хил. долара) през август, което е ръст с почти 25 хил. паунда спрямо година по-рано. Това засенчва максималните спестявания от 15 хил. паунда при данъчното облекчение.

От 1 юли максималните спестявания се стопиха рязко до 2500 паунда, след като освободеният от данъци праг беше намален наполовина до 250 хил. паунда. Nationwide съобщи, че данните за август може да отразяват желанието на хората да се възползват от данъчната ваканция преди пълната ѝ отмяна на 30 септември, както и липсата на предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
petyob
преди 2 години
когато пишете за корекция, спад - трябва да се купува, както беше последните 3-4 години. Когато почнете да пишете, че ще продължат да се вдигат - значи трябва да се продава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още