IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич: Сърбия вече не е толкова ентусиазирана от евентуално приемане в ЕС

Тромавата процедура по приемането и липсата на ясен график помрачават надеждите на сърбите за влизане в блока, изтъква държавният глава

17:10 | 01.09.21 г. 15
<p>
	Сръбският президент Александър Вучич (вляво) с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вдясно). <em>Снимка:&nbsp;Dursun Aydemir/Anadolu/Bloomberg</em></p>

Сръбският президент Александър Вучич (вляво) с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вдясно). Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu/Bloomberg

Ентусиазмът на Сърбия относно присъединяването ѝ към Европейския съюз (ЕС) започва да изчезва, тъй като процедурата по приемането на страната от Западните Балкани се проточва и нейните граждани не виждат напредък, споделя президентът Александър Вучич, цитиран от Bloomberg. 

Вучич многократно се оплаква от това, че лидерите на ЕС не са предоставили на неговата страна точен график за присъединяване.

В същото време неговото правителство е постигнало малък напредък в подобряването на съдебната система, укрепването на върховенството на закона и борбата с корупцията, за да изпълни нормите на ЕС. Вучич също така отказва да признае суверенитета на Косово, която се откъсна от Сърбия и обяви независимост през 2008 г. – още едно условие от страна на ЕС за влизане в общността, което не подлежи на преговори.

„Бяхме много ентусиазирани от процеса на присъединяване - днес не сме“, посочва Вучич в панел с участието на балкански и европейски лидери в Блед, Словения, в сряда. "Вече не ни интересува“, добавя той.

Наред със Сърбия пет други балкански страни са кандидатки за присъединяване към ЕС – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Северна Македония. Но в момент, когато ЕС преминава от криза в криза, темпът на разширяване се забавя след присъединяването на Хърватия през 2013 г. Това създава благоприятна възможност за конкурентни сили, включително Русия, Китай, Турция и Саудитска Арабия, да изградят влиянието си.

В преговорите с Белград основната цел на ЕС е да накара Сърбия да признае Косово. Това е твърде голяма стъпка за сръбския премиер Ана Бърнабич, която миналия месец определи като лицемерие твърденията за неприкосновеност на границите от хората, които признаха Косово като държава. Те „отвориха кутията на Пандора, която много трудно ще бъде затворена“, допълни тя.

Вучич разгневи някои лидери на ЕС, като поддържа тесни връзки с Русия и Китай, изтъквайки, че страната му трябва да запази възможностите си отворени, въпреки че ЕС остава най-големият инвеститор в Сърбия и доставчик на чуждестранна помощ. Той все пак повтори, че Сърбия остава напълно отдадена на пътя си към ЕС и че блокът остава най-доброто място в света за живот и работа.

„Но ние трябва да се грижим за нашите граждани и да следваме собствения си път“, изтъква държавният глава.

ЕС последно се разшири през 2013 г., като отвори врати за Хърватия. Някои държави членки не са склонни да приемат повече членове, не на последно място поради спорове с бивши социалистически нации, включително Унгария и Полша, относно демократичните ценности и правата на човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ич не им и требе ... баш са си добре и тъй .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
честно да си кажа , за последно като ходих в сръбско , около 2 години преди короната , не бях очарован . вярно , хората са приятни , връзваш лафче лесно , на мен като цяло ми се отдава лесно . ама това за храната , такива подметки ядох на няколко места ... у нас си е по-вкусно и има доста по-приятни места за хранене и гурме . тука направо галопираме пред тях , смело го заявявам ... вярно при тях се пуши , ама не мисля че е предимство и поркането е по-евтино , но също не мисля че е предимство . ами влизал съм и през деня от сръбско в БГ и през нощта . прав си , разлика има и тя е в полза на БГ . съжалявам . и като сгради сме по-добре и като осветление и като пътища и като автомобилен парк ... кой квото ще да разправя ... червените кхмери на власт не прощават на никого и никъде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И последно, понеже дрънкаш общи приказки за икономика, износът на България номнално е 2 ПЪТИ по-висок от сръбския при сходно население. Заплатите в България са поне 30% по-високи и то официалните, заради продължаващото криене на данъци в цели сектори, реалната разлка е 50%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И още нещо - в Сърбия се ходи ЩОТО Е ЕВТИНО. Щото хората от западните покрайнини са бедни и продават евтино. Тук същите като качество струват х2 или х3 на фермерските пазари. Щото като влзеш в Ниш или в Пирот, все едно се връщаш във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Абе, пътувачо до Сърбия, я кажи колко е путарината (пътната такса) за минаване от Ниш до Нови Сад, бе? Отиване и връщане с кола е 50 лева, 2 минавания и цената е колкото за годишна винетка тук. Ако ти плеснат такава цена тук и ще виеш кат путинист пред хранителен магазин! И понеже само си минавал, по магистралата или наблизо по една евтина плескавица, да ти кажа - бизнес там няма. Умряла работа. Самите сърби вече цъкат с език и завиждат на нас, но разбира се споделят само между тях, щото са шовинисти. Поне 15 години зад нас са. Така става с про-кремълски под.логи, няма една страна да е добре от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
edimi
преди 2 години
10? хахаха. Видно е кой е шегаджията. И кой викаш я финансира? Не са нещо велико(Сърбия), но в сравнение с нас.. дето сме от ЕС-то и пак за ч,е,п, за зеле не ставаме...Коя ли фирма от България(от ЕС-то де) се включи в строежа викаш? И защо? Да и с Фиат не започнаха. Е не колкото "китайския" в Ловеч де :) и да се свети името на знайните и незнайни още "инвеститори". И химия нямат и хранителна и земеделие и дървопреработващата не работи и.... 'Гат' ние можем толкоз'....Абе 'що ли...Айде лека и сънотворна и розови сънищя за ЕССере-то...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 2 години
шегаджия... личи си че не познаваш сърбия... тия тъъъпанари за последните 20 г. пропаднаха като мъдеиз скъсани ***, а тоя ми говори за 10км магистрала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Няма да чета Вучич, само ще му припомня че и НАТО и ЕС не приемат страни, които имат теротириални спорове със съседите си. Изборът за сърбите не е лесен - ии признават Косово и влизат или не го признават и стоят отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
edimi
преди 2 години
Голямо единомислие, много "лайкове" и превъзбудени фенове на Европа-та. Кой скоро пътува, с кола примерно, от западната им граница до нашата? Някой прочете ли, по информационните табели, как е финансирана тази магистрала и за колко време се изгради? Как е организирана и изглежда(сравнено с нашата). Да не говорим, веднага след влизане у нас и първи впечатления. Защо ли цяла западна Булгария пазарува храна от там? Да сравняваме ли качество или не? А масовите изнасяния за уикенди и празници? Дали има неща, които вече виждат, че не е зле да опазят? Дори и без ЕС, се справят не зле. И с търговия и с производство. Като се започне от земеделие и животновъдство, та до лека, химическа и авто индустрии. Нещо евро "стандартите" не са вече така привлекателни. От Л,Г,Б,Т,. през качество на храна и напитки, та до "правила и квоти"........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ааа, сърбете искат евро, не рубли. Винаги са били и тако и вако, ама тоя път не са познали тия тарикати на дребно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още