IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът в Афганистан е по-скоро политическо, отколкото военно поражение

САЩ трябваше да направят повече за изграждането на афганистанската икономика и по-малко за армията, ако искаха да победят талибаните

11:20 | 07.09.21 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Реалистите във външната политика имат повод да празнуват. Либералният интервенционизъм не беше на мода през пo-голямата част от последното десетилетие. Начинът на отстъпление от Кабул заби последния пирон. САЩ се прибират в границите си. Афганистан отново е талибанска държава. Без лидерството на Вашингтон Европа изпадна в парализа, пише Филип Стивънс за Financial Times. 

Джо Байдън отрече провалената същност на изтеглянето на САЩ, като го обяви за края на ерата на изграждане на нация в Афганистан. Повърхностната мантра на американския президент е, че няма да има повече „вечни войни“. Няколко хиляди войници се прибраха у дома и сега САЩ могат да се фокусират върху Китай. Историята, изглежда смята Байдън, ще бъде благосклонна. В крайна сметка смразяващите кадри на хеликоптери, евакуиращи последните американски морски пехотинци от посолството в Сайгон, никога не представляваха аргумент, че САЩ е трябвало да останат във Виетнам.

Колкото и да са поразени от Тръмписткия завой на Байдън, защитниците на либералната интервенция трябва да предложат признание за собствените грешки. Двете десетилетия западна окупация на Афганистан им показа, че са били наивни в очакванията си и небрежни при изпълнението на своя демократизиращ проект.

След като американците отстраниха Ал Кайда и мисията се трансформира в изграждане на нация, беше лесно предположение, че изборите могат да превърнат Афганистан в лъскава нова демокрация. Изработването на централизирана конституция обаче противоречеше на фрагментирания характер на племенното общество в Афганистан и на всяко истинско разбиране за това как работи демокрацията. Изборите са последното парче в пъзела. Започва се с фундамента на върховенството на закона, с безпристрастни национални институции и обществени норми.

На фона на стотиците милиарди, изразходвани за армията, Западът отдели нищожни суми за икономическо развитие. Находка от документи, събрани от базирания във Вашингтон Архив за национална сигурност, показват, че дори бившият министър на отбраната, ястребът Доналд Ръмсфелд, е смятал, че САЩ трябва да направят повече за изграждането на афганистанската икономика и по-малко за армията, ако искат да победят талибаните. Порочно, политиците предпочитат да харчат пари за ракети, отколкото за помощ за развитие.

Провалът в Афганистан е по-скоро политическо, отколкото военно поражение. Не беше направен сериозен опит да се обвържат съседите на Кабул със споразумение. Вместо това поредни администрации на САЩ стояха настрана, докато техният предполагаем „съюзник“ Пакистан продължи да помага за организирането и въоръжаването на талибаните. Администрациите отказаха да се ангажират с Иран. Държавният секретар Хилари Клинтън произнесе добра реч, призовавайки за „политически скок“ към уреждане на въпроса, но след това продължи както преди.

Грешката сега би била да се вярва, че Америка ще бъде в по-голяма безопасност заради отстъплението на Байдън. Неслучайно тези, които най-силно аплодираха при изтеглянето, бяха противниците на Запада. Изграждането на нация никога не е било напълно алтруистичен проект. Стабилните, отворени демокрации са крепост както срещу джихадистите, които сега ще се върнат в Афганистан, така и срещу авторитарните държави, които оспорват международния ред, основан на правила. Ако Байдън смята, че САЩ са в глобално съперничество с Китай - битка между демокрацията и авторитаризма - той току-що е отстъпил ужасно много терен.

Достатъчно лесно е да се твърди, че преоформянето на разрушени държави изисква ангажименти, обхващащи поколения – “вечна” задача, би казал Байдън. Проблемът е, че това не е задача, която може да бъде заобиколена. Хаосът е приятел на автократите и терористите. Америка скоро ще отбележи 20-годишнината от атаките над Ню Йорк и Вашингтон. Ако този трагичен епизод носеше предупреждение, то бе, че днешните заплахи не признават национални граници.

Реалистите са прави, когато казват, че не можете да изградите демокрация с оръжие. И грешат, когато смятат, че САЩ могат да поддържат открит, основан на правила международен ред, докато се крият у дома, отстрелвайки терористи чрез дронове и отстъпвайки недобре управляваните пространства в света на авторитарни противници. Бездействието също има цена. Вижте Сирия.

В един момент махалото ще се люшне отново - може би в отговор на поредната атака или поради зверства, които, колкото и да са далеч от Запада, общественото мнение не може да търпи.

Истинският урок от Афганистан е, че целта на военната намеса - и тя винаги трябва да бъде последна мярка - е да осигури пространство, в което политиката, икономиката и дипломацията могат да вършат своята работа. Байдън е прав за едно нещо. Справянето с новите предизвикателства изисква лидери с търпение и издръжливост - повече от показаните от настоящия обитател на Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Така, както според теб и оня с тумор вместо мозък, Русия е мюсюлманска, така и пръсна на молекули мераклиите да наложат радикален ислям в Чечня. Същото се случва ежедневно в Абхазия, същото в Сирия - когато една държава има национална идея и лидер с топки, немой да й броиш душманите - немат шансове. Изгледай един парад на 9 май, ама не гледай техниката, а позагледай в очете на мъжете, дето са строени там - камерата често ги показва. Ше ти светне как точно некой брадясял *** сменя звездите с полумесеци по кулите на Кремъл - напрао го виждам как става . . . ;) :lol: После пак пиши твоите тъпни тука - не, че не е пълно с *** или, дето го верват и го чекат . . . Ше дочекате . . . путкинден . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Няма друг начин да му помогнеш, освен ако не му платиш екзорсист. Хал хабер си нямам, но срещу 10 000 лева и аз мога да опитам, пък каквото стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Мави, пак ли манипулираш и сееш незнания :):) Ясно ти е че русия е държавата с най голям процент *** (около 20%) от всички Европейски държави (с уговорката че русия е европейска) ... най голямата джамия в Европа е пак е там... ... и как точно тия ще ни спасят, като до 10-20 години над кремъл че стои полумесеца ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Класически руски лъжец и манипулатор. Потвърждаваш го с всеки пост. Нямаш нищо общо нито с бългаските интереси, нито с българското самосъзнание за да определяш в качеството си на някакъв критерии кой какъв е и къде била истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Афганистан си е на афганистанците, роме български! Всеки, който си бута гагата там, както и във всяка чужда държава, е агресор и рано или късно си го получава. Българските роми, обаче, както и останалите обитатели на България, са християни и мюсюлмани. Ти май се правиш на ци ганин-християнин, но ти е слаба подготовката по богословие - нарушаваш една от фундаменталните заповеди на Спасителя към нас, християните: Не съди, за да не бъдеш Съден! А ти освен съден, ще бъдеш и бомбардиран от умните американски бомби, защото най-вероятно ще доживееш да сложиш гъжвата на празната си тиква, за да я спасиш от ножа, както дедите ти. И ще живееш в мюсюлманска Европа по волята на майсторите на най-умните бомби. И тогава много твои сънародници пак ще чакат спасение от руснаците, щото така е писано. Аз помня много ясно как сърбите ни се подиграваха за дружбата с руснаците, щото Тито беше голем френд на англичани и американци и Югославия беше за нас Запад. После големите англосаксонски френдове разкъсаха Югославия, а християнска Сърбия я дадоха на мюсюлманите и даже я бомбардираха с уранови умни бомби, за да не се дърпа много, докато й слагат гъжвата в Косово . . . А вече И ти би требвало да помниш как сърбите изведнъж припознаха в руснаците единственото си спасение от сюнета на побеснелите шиптари. Та така, роме бегемане . . . ;) :lol: Ся пак ми изблей нящо за Истината и Лъжата . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Няма невинни мюсюлмани там руснако Мави. Бързото завземане на Афганистан от талибаните го доказа. Всичките са джихадиски приматии искащи шериат и има още много работа за умните американски бомби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Колко много писане за едно големо го вно, изходено от една компрадорска клика, яхнала една могъща за един момент държава и решила, че всичко й е позволено. Тепърва ще се броят пилците в Ирак и Либия и ще се шмърка в либерални па рцали като тукашния и FT, след бурното шляпозакидателство по време на (победоносните) нахлувания. Само дали некой некога ше си плати за наглите лъжи и брутални манипулации, с които се аргументираха тогава мераклиите за касапниците, които предизвикаха. Щото сега шмъркат за техните потънали кинти и некви пукнали на терен наемници, но за милиони невинни жертви, изкормени от (умните) бомби никой не споменава - там според *** ила, писал по-долу, не живеели (бели) хора . . . Сичко се връща, сичко се плаща - ако не от вас, от децата ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Ти ли беше успелият бре, пунгаш? :lol: :lol: Що не споделиш къде и в какво си толкова успел? Единствено ти признавам смазваща преднина пред другите по брой акаунти тука! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и не забравяй, ние се водиме индо-европейски народ/раса не само европейска ... Арийците на Гитлер от къде идват ако не от района около Афганистан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
40 % пущуни, 30 % таджики, 2,5 % туркмени ето ги, другите ще ги разгледам после...отвори си ги една по една и ги разгледай :):) знам че звучи странно, но ще се очудиш колко бели са :) че и синеоки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още