IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте предизвикателства пред талибаните в Афганистан

Те спечелиха войната, но сега ще трябва да управляват страната

16:32 | 02.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Талибаните спечелиха войната в Афганистан, но сега трябва да управляват. Ислямисткото движение ще трябва да се докаже в една от най-бедните страни в света, дипломатически изолирана и излизаща обезкървена от над четири десетилетия война.

Ето кои са петте главни предизвикателства, пред които ще се изправи новият афганистански режим, обощават Дейвид Фокс и Касим Науман от агенция "Франс прес", цитирани от БТА.

Липса на доверие

Сред градското и образованото население битува широко разпространено подозрение относно талибаните, и то с основание.

Мнозина афганистанци още помнят периода 1996-2001 г., когато ислямисткото движение беше на власт и прилагаше изключително строг прочит на шериата - ислямското право. Жените вече нямаха право да работят, а девическите училища бяха затворени. Политическите противници бяха екзекутирани, а етническите малцинства - преследвани. 

Двадесет години по-късно, талибаните уверяват, че възнамеряват да водят различна политика, включително по отношение на правата на жените.

Те обещаха също да сформират представително правителство. Установени са контакти по-специално с бившия президент Хамид Карзай. Те изпратиха също представители, които да разговарят с преобладаващо шиитското малцинство на хазарейците, преследвано от талибаните през 90-те години на миналия век. 

Докато завръщането на талибаните беше посрещнато с облекчение в някои селски райони на страната, където жителите жадуват преди всичко да се сложи край на насилието, мнозина афганистанци предупредиха, че ще съдят само по делата.

Жените в градовете остават нащрек, голяма част затворени по домовете си, като знак за силно недоверие.

В долината Панджшер, североизточно от Кабул, има истинска съпротива, организирана най-вече около Ахмад Масуд, син на полевия командир Ахмад Шах Масуд, убит през 2001 г. от Ал Каида. 

Хуманитарна и икономическа катастрофа

Афганистан е една от най-бедните държави в света. След падането на талибанския режим, свален от власт през 2001 г., в страната имаше наплив на чуждестранна помощ. През 2020 г. международната помощ представляваше над 40 процента от БВП.

Голяма част от тази помощ обаче сега е спряна и талибаните нямат достъп до средствата в централната банка на Афганистан, повечето от които са държани в чужбина. Вашингтон вече даде да се разбере, че талибаните няма да имат достъп до активи, държани в САЩ.

Така ситуацията би могла да се превърне в бедствие в момент, когато талибаните ще трябва бързо да намерят пари  за заплатите на държавите служители и да гарантират, че жизненоважната инфраструктура (вода, електричество, комуникации) ще може да продължи да функционира.

Настоящите приходи на талибаните, които са главно от престъпна дейност, се оценяват от ООН на между 300 милиона и над 1,5 милиарда долара годишно. Финансова благодат, която е като капка вода в сравнение с настоящите нужди на Афганистан, според експерти.

В този контекст ООН предупреди за "хуманитарна катастрофа", която ще засегне с пълна сила афганистанците през зимата.

Изтичане на мозъци

Освен икономическата криза, талибаните ще трябва да се справят и с друг недостиг, също толкова критичен и драматичен, този на "мозъци".

Юристи, длъжностни лица, технически специалисти, много квалифицирани афганистанци избягаха от страната с евакуационните полети, организирани от чужди сили през последните седмици.

Като израз на безпокойството им, миналата седмица талибаните призоваха Запада да евакуира само чужденци, а не и афганистански специалисти, като инженери, които са нужни на страната.

Дипломатическа изолация

Между 1996 и 2001 г. на международната сцена се гледаше на талибанския режим като на парий. Сега ислямисткото движение изглежда склонно да се опита да получи широко признание в чужбина, въпреки че повечето държави са преустановили дейността на дипломатическите си мисии в Кабул или са ги затворили.

Групировката има контакти с няколко регионални сили, като Пакистан, Иран, Русия, Китай и дори Катар. Никоя от тях обаче не е признала за момента новата власт в Кабул и САЩ предупредиха, че талибаните трябва да "заслужат" легитимността си.

Терористична заплаха

Поемането на контрола в страната от талибаните не сложи край на терористичната заплаха, както се видя от атентата, извършен на 26 август до летището в Кабул, за който пое отговорност местният клон на "Ислямска държава".

Придържайки се към радикална сунитска линия, подобна на тази на талибаните, "Ислямска държава в Хорасан" (ИД-Х) обаче, се различава от тях в богословски и стратегически план. Като признак за силната враждебност помежду им, в няколко свои съобщения ИД нарече талибаните вероотстъпници и не ги поздрави след като превзеха Кабул на 15 август. 

Затова предизвикателството пред талибаните изглежда сложно: да защитят афганистанското население, изправено пред същия тип атаки, които неговите собствени бойци извършваха в продължение на години в страната. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 2 години
България и Афганистан са като кулите близнаци.България през 1944, а афганистан през 2021 отхвърлят власт с правила, които да дръпнат територията напред и нагоре И ТО БЕЗ ПУШКА ***!Ще имат една и съща съдба. край на цивилизационът в териториите. Тука сме по-търпеливи и не се стреляма на секи ъгъл, *** пък сме първи по смъртност у СВЕТОТ!РИП Е ДА ВЛИЗАТ КИТАЙЦИТЕ. МОЖЕ ТУРЦИТЕ. С прости хора, мутротарикати е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
последните избори показаха, че точка 3 не важи за нас, само по две точки (от горните) си приличаме, но може да наваксаме по 4 и 5, имаме реален шанс и подготвени хора за целта, само трябва да ги върнем на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
s3
преди 2 години
Чеовек като чете статията и прочете първите 3 точки от позицията, ами то направо за България става дума. Липса на доверие в управляващите, икономическа катастрофа (най-бедни в ЕС), изтичане на мозъци, ...Все предполагах че сме близо като развитие с такива изостанали страни, ама чак пък толкова не очаквах да си приличаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още