IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на август НАП е събрала 18 млрд. лв. приходи

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – близо 27%

17:13 | 02.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Към 31 август в Националната агенция за приходите (НАП) са постъпили 18 млрд. лв., което е 2,1 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година, съобщиха от приходната администрация ден след като подобен отчет дадоха и от Агрнция „Митници“.

В края на осмия месец от годината общо данъчните приходи възлизат на 10,1 млрд. лв. От тях 2,8 млрд. лв. са от данък върху доходите на физическите лица, 1,8 млрд. лв. – корпоративни данъци и 5,4 млрд. лв. идват от ДДС.  

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 7,5 млрд. лв., като от тях 4,5 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 1,9 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и над 1 млрд. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване, отчитат още от НАП.

Според данните най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – близо 27%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 15 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от приходното ведомство. 

Според изпълнителния директор на НАП Румен Спецов освен подобрените макроикономически тенденции се отчита и все по-добро доброволно деклариране и плащане от страна на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още