IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Италия в крайна сметка ще направи ваксините задължителни

Не смятам да участвам на президентските избори, заяви италианският премиер

20:57 | 02.09.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Италия в крайна сметка ще направи ваксинирането задължително, каза премиерът на страната Марио Драги на пресконференция в Рим, цитиран от Bloomberg.

Италия ще започне да предписва и трета доза ваксина по-късно този месец, заяви здравният министър на страната Роберто Сперанца и допълни, че кампанията ще започне от хората със слаба имунна система. Сперанца подчерта, че ваксинация вече се изисква за здравните работници и че това изискване ще бъде разширено към други групи.

Страната разшири използването на ваксинационния паспорт на ЕС, т. нар. „зелен сертификат“, този месец и ще продължи да прибавя дейности и обекти, за които той се изисква.

Сега зелен сертификат е необходим за хранене на закрито в ресторантите, за посещаване на музеи и кина и за качване в самолети и влакове, пътуващи на дълги разстояния. Зеленият сертификат е документ, доказващ, че притежателят му е ваксиниран, че е дал наскоро отрицателен резултат за COVID-19 или наскоро се е възстановил от вируса.

Драги е оптимист за ваксинационната кампания в Италия, като изрази увереност, че целта за ваксиниране на 80% от населението до края на септември ще бъде достигната. Към тази седмица 70% от италианците на възраст над 12 години са напълно ваксинирани.

Извън темата за ваксините Драги заяви, че смята правителството си за стабилно и не е кандидат за президент на страната.

Драги беше попитан за риска от правителствена криза на фона на очертаващата се битка за избирането на следващия президент на Италия. „Не виждам бедствие на хоризонта. Определено не се тревожа за себе си“, заяви бившият централен банкер.

Драги редовно е определян като основен кандидат да наследи президента Серджо Матарела, чийто мандат изтича през януари 2022 г. Макар че правомощията на президента до голяма степен са церемониали, влиянието му става много важно при честите правителствени кризи в Италия. Избирането на Драги за президент би осакатило правителството му и може да доведе до предсрочни избори.

„Смятам за малко обидно да мисля за Квиринал (президентския дворец в Италия – бел. ред.) като друга възможност“, заяви Драги в отговор на въпрос на журналист, който го попита за подобен сценарий.

Различните партии се позиционират преди президентските избори, които са важна част от пъзела преди парламентарните, които се очаква да се проведат през пролетта на 2023 г. Политици от всички цветове правят сметки колко може да оцелее правителството, докато обмислят бъдещи коалиции. Настоящи допитвания показват, че десноцентристка коалиция е най-вероятна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Не смятам да участвам на президентските избори, заяви италианският премиер > Ми завирай се на ботуша в подметката и стани господар на мълчанието. Като крадлиффф Дедо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Определено, ако спреш да гледаш зомбивизора, всички трески и стресове ще ти минат! Гаранция!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
удари си една бустерна доза и спи спокойно ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Up sofix up2000
преди 2 години
твърде много демокрация и вируса се разнесе. Никой не бръсне мерки и маски. Докато има манджа ще е ок, но ако пострадат и кравите, прасчовците и кокошките ще измрем от глад. Мисля че предстоят библейски катастрофи, но да видим. Възможно е стреса да ми идва в повече и да съм настроен депресивно и до виждам и преценям по- песимистмично някои факти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още