IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba инвестира 100 млрд. юана в "общия просперитет"

Компанията е поредната, която дава такава заявка след натиска на Пекин

10:21 | 03.09.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската Alibaba Group ще инвестира 100 млрд. юана (15,5 млрд. долара) до 2025 г. в подкрепа на „общия просперитет“, обяви компанията, с което се превърна в поредния корпоративен гигант, обещаващ подкрепа за инициативата, водена от президента Си Дзинпин.

Пекин насърчава компаниите да споделят част от състоянието си, като част от усилията за намаляване на неравенството във втората по големина икономика в света. Други компании обявиха подобен ангажимент, включително Geely и Tencent, която също обеща да даде 100 млрд. дюана.

Държавният уебсайт Zhejiang News пише, че средствата на Alibaba ще бъдат насочени към области като субсидии за малки и средни компании и подобряване на застрахователната защита за работещите в т.нар. gig икономика (неофициална заетост благодарение на онлайн платформи като Airbnb и Uber, чрез които хората купуват и продават услуги - бел. ред.), като куриери и шофьори на услуги за споделено пътуване.

Освен това Alibaba създаде „общ фонд за развитие на напредъка“ на стойност 20 млрд. юана, допълва изданието, за което компанията е потвърдила споделената информация.

Гигантът в областта на онлайн търговията и неговите технологични конкуренти са обект на голям натиск от страна на регулаторите в Китай по въпроси, вариращи от монополно поведение до права на потребителите. Alibaba беше глобена с рекордните 2,75 млрд. долара през април заради нарушения, свързани с монополната ѝ позиция.

Освен това секторът си навлече критики заради начина, по който се отнася с работниците, занимаващи се с доставка, както и с шофьорите, повечето от които нямат основна социална и медицинска застраховка.

Платформата за доставка на храна Ele.me и операторът на супермаркети Freshippo, които са собственост на Alibaba, бяха сред операторите, които през август бяха призовани на среща с представители на регулаторите за подобряване на безопасността и трудовите права на работниците, занимаващи се с доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Комунизма иска парите на другите. Нищо ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Това "Пекин насърчава" звучи много мило.Едно време нас тука така мило ни насърчаваха да ходим на ленински съботник или да правим дарение за партиен паметник.И ако някой случайно се разсея и не обърне внимание на насърчението, следваше допълнително насърчаване зад врата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
*** са си *** - използват властта за грабежи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още