IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джоузеф Стиглиц: Време е да пренасочим американската икономика

Не трябва да оставяме една криза да не бъде оползотворена, коментира американският икономист

14:28 | 03.09.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Американският икономист Джоузеф Стиглиц вярва, че сега е подходящ момент за пренасочване на американската икономика, като твърди, че "не трябва да оставяме една криза да не бъде оползотворена".

Бившият старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка заяви в четвъртък, че пандемията от коронавирус е разкрила как икономическата система не работи, имайки предвид неравенството, климатичната криза и липсата на устойчивост на пазарната икономика.

Стиглиц казва, че е оптимист, че много съществуващи проблеми могат да бъдат решени едновременно, тъй като те са свързани.

"Можете да получите две за едно", коментира той пред CNBC на ежегодната конференция Ambrosetti Forum на брега на езерото Комо в Италия.

САЩ например трябва да инвестират в изграждането на "зелена" инфраструктура, която създава работни места и помага за намаляване на неравенството, посочва Стиглиц. "Като се замислите, осъзнавате, че можем да атакуваме два или три от тези проблема едновременно“, казва 78-годишният Стиглиц.

Той смята, че би било "здравословно" за икономиката на САЩ да повиши "малко" данъците, за да финансира "някои от нещата, от които се нуждаем за общото благо".

През юли 130 държави подкрепиха въвеждането на глобална минимална корпоративна данъчна ставка от 15%. Според Стиглиц този ход е сложил край на надпреварата към все по-ниски данъци, като САЩ обмислят ставка от 25%.

Успешната икономика не се определя само от данъчните ставки, но и от други фактори като инфраструктура и усилия за научноизследователска и развойна дейност, допълва Стиглиц.

Той казва още, че има нарастващ консенсус, че САЩ трябва да променят остарелите закони, които са в сила от 125 години, и да предприемат мерки срещу прекомерната пазарна мощ в цяла Америка.

"Концентрацията на пазарна власт се е увеличила изключително много през последните 35 години", посочва той. Прилагането на свръхрегулация и твърде високи данъци няма да стане причина Западът да загуби конкурентното си предимство пред нововъзникващите сили и Китай, прогнозира Стиглиц.

"Всъщност съм напълно уверен, че тази нова програма ще ни укрепи", категоричен е той. Конкуренцията прави пазарните икономики по-иновативни, докато монополите намаляват иновациите, изтъква Стиглиц. "Видяхме как големите гиганти всъщност смазват иновациите", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Класическа фраза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 2 години
когато има кръв по улиците - време е да се купува.В този смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Да оползотворяват кризи????В какъв смисъл е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
" Взриви ФЕД и ше стане. " - т'ва гениално ве брат! Е то след 1 петилетка само ще стане, *** дали ще сме живи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тууу деааа, един път да си прав в нещо :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 2 години
е как да се пренасочи?ФЕД ПРОСТО ЗАСМУКВА ПАРИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ чрез изкупуване на активи от напечатаните пари и количествените.....Секи знае: или си с ФЕД или си мъртъв. сега, немало КОНКУРЕНЦИЯ? Е как да има? Ако си с ФЕД ти наливат пари в гърлото без усилие, ако си срещу - зимат ти залъка от устата. Сички сме или с ФЕД или мъртви. А "пренасочване" чрез дигане на данъците е най-умрелата идея. Хората и сега стават безработни, вместо да си фанат трета работа, за да изплащат втора ипотека. Безработен значи свобода. Искаш реформа в икономиката? Взриви ФЕД и ше стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Джоузеф Стиглиц: Време е да пренасочим американската икономика > Нямате повече сили да грабите (дилижанси с петрол и пр.), налЕ !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още