IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започва да сее семената на "пшеничната дипломация"

Износът на храни носи добре дошли долари за засегнатата от санкции икономика, но може и да разшири глобалното влияние на Москва

09:05 | 04.09.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

„Владимир Путин тъкмо беше станал президент и беше уведомен на среща, че Русия внася над 50% от храната си. Лицето му побледня“, спомня си пазарен консултант в Москва, пожелал да остане анонимен.

„Оттогава Путин си постави за цел да гарантира по-добра продоволствена сигурност в страната. Той се страхува от зависимост. А сега Русия е номер едно при пшеницата и други са зависими от нея“, допълва човекът, който присъствал на срещата през 2000 г.

Останка от ерата на Съветския съюз, когато той беше нетен вносител на зърно, до 2000 г. секторът беше пренебрегван, без субсидии за производителите и силно зависим от вноса, пише Financial Times.

Путин създаде държавна програма за развитие на земеделието чрез национални проекти, целящи да стимулират инвестициите и да развият производството през 2004 г. Те включваха цели за осигуряване на 80% до 95% самодостатъчност при ключови продукти, включително зърното. Десет години по-късно беше въведена зърнена харта за повишаване на прозрачността на пазара. „Големи играчи и държавата се съгласиха да направят този пазар не толкова сенчест в полза на всички. Последиците са много положителни. Това, разбира се, помага на износа“, казва Дария Снитко, анализатор в „Газпромбанк“.

От полза е и рязкото обезценяване на рублата, правещо износа по-евтин, което последва налагането на санкции от САЩ и ЕС на Москва след анексирането на Крим през 2014 г. и конфликта със съседна Украйна. Контра санкциите на Кремъл, предвиждащи забрана на вноса на повечето храни от Запада, подкрепиха още повече местните производители.

Малко след това най-голямата страна в света по територия стана водещ износител на пшеница в света, като задмина САЩ и Канада за първи път през 2017 г. „Ние сме номер едно“, обяви Путин по-късно на пресконференция. „Победихме САЩ и Канада“, допълни той.

Пшеницата и особено житото стават ценни източници на чуждестранен капитал в засегнатата от санкции икономика. Сега Русия бавно си проправя път в Евразия, Африка и Латинска Америка като двигател на износа на земеделски стоки, докато опитва да намали зависимостта си от петрола, да намери нови пазари и да разшири глобалния си дипломатически обхват. Някои дори очакват руското зърно да се превърне в новия петрол на Кремъл – стока, чрез която да се държат някои страни зависими от ресурсите ѝ.

Съгласието на Русия да намали петролния добив в съвместни усилия с ОПЕК през 2016 г. беше бартер със Саудитска Арабия, фактическия ръководител на петролния картел. Рияд се нуждаеше повече от по-високи цени на петрола, за да балансира бюджета си от Русия, казва Мадина Хрусталева, анализатор в компанията TS Lombard. Затова Москва направи компромис, намалявайки добива и повишавайки цените на петрола повече, отколкото искаше. „Русия сътрудничи, но в замяна Саудитска Арабия отвори огромния си пазар за пилешко месо и зърно“, отбелязва Хрусталева.

Неотдавна Рияд смекчи и изискванията си за качеството на вносната пшеница, като отвори вратата за руския износ, който сега съставлява 10% от вноса на зърно на Саудитска Арабия, сочат данни на Русагротранс, лидера в Русия по железопътно транспортиране на зърно.

След успешно лобиране за нови пазари, особено в Азия, Китай и Виетнам стават големи клиенти. Русия утрои износа си на говеждо месо през 2020 г. и удвои износа на свинско месо, както от гледна точка на тонаж, така и на доларови приходи на годишна база. Половината от говеждото месо е отишло за Китай, след като страната отвори пазара си за руските говедовъди миналата година. Виетнам, който започна да внася руско свинско месо в края на 2019 г., сега е вторият по големина вносител на месо от Русия в света. Русия Русия

Износът на зърно и месо задълбочи присъствието на Русия в развиващите се страни, казват експерти в индустрията. Това важи особено за съседите и за страните, разположени достатъчно близо, така че логистиката да не е проблем. ООН изчислява, че светът ще трябва да произвежда 40% повече храни до 2050 г., само за да е в крак със световното население, което се очаква да нарасне с 2 млрд. души през идните 30 години.

„Имаме шанс за известен растеж и успех в хранителната индустрия“, казва Олег Рогачев, член на борда на директорите на Русагротранс. „Доходоносно е благодарение на геополитическото положение“, допълва той.

Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
как бе старшинка.... 90те не се ли разцепи ? ... или ти тогава беше мъртво пиян в някое поделение и си го проспал ? ... пак ще се разцепи, нека малкото Пу се гаврътне и ще видиме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Клето ми момче - доларчетата, на които се радваш, не стават за нищо сами по себе си. Русия изхвърли всичко зелено от валутните си резерви и все повече и повече ограничава доларчетата като разплащателно средство в търговските си операции. Ще ги последват и други. Рейгън каза преди отдавна, че щял да накара руснаците да ядат пушки... е сега Вова ще накара САЩ да си ядат доларчетата. Единственото, което има стойност, са реалните активи - изброих ти ги. След 10 години хората може да си търгуват основно с юанчета или с криптовалути. Не знаем това. Това, което знам е: че и след 10 и след 1000 години хората ще трябва да плюскат, да пият вода, да имат топлина и светлина и да притежават различни неща. Всяко нещо, имащо реална потребителска стойност или е израстнало върху земята, или е изкопано от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
markov
преди 2 години
"Що долари бе?" Пак нищо не си разбрал. Изнася се м различна валута но статистиката го преизчислява и в долари за да има съпоставимост с другите страни. Ти как очакваш да видиш статистиката за Руския извос...... различни проценти в Юани, Донги, Рубли, Евро , Дорали и т.н. ли И ако я видиш така как ще я съпоставиш с износа на Канада примерно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
Русия все я чакаме да фалира, да се разцепи, да пропадне, да загуби войната в Сирия. и все не става. пропагандата сега ще каже - не е дошло още времето, но то наближава.аз се притеснявам, да не би САЩ и ЕС да я изпреварят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
bgMan
преди 2 години
Да ама вече 100 години господарят на света е не този, който има ресурсите, а този който господства над света с платежното си средство като стандарт. Останалите с ресурсите единствено ги продават срещу долари. Така че тука си в голяма грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Ти си някакъв реликт. Който държи 100 тонната преса печатаща доларите е господар на света. Това което е разрешено на Юпитер, не е позволено на вола. И какво значи държи? Не ги ли продават баш за долари? *** държат на путин хрена, ама то това ще се разбере след като се пресели на по-доброто място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Бедни ми стоенчик, който държи ресурсите, енергията, хлябът и водата - той е господар на света !!! Ти никога няма да разбереш това: няма с какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
bgMan
преди 2 години
Що долари бе? Нали според сички мизерни русофили долара е ***, който няма никва стойност. Някой няма ли отново да даде тука брояча на държавния дълг на САЩ в подкрепа на твърдението си, че долара ей сега ще умре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
Клети ми Нерончо, русия е в амок, ступор и делириум предхождащи неизбежната и агония. Нищо лично, просто констатация. САЩ, а още по-малко джуджани са това което бяха. Никой в света не се интересува от волята н государя. Ввсички са се заели да подредят своята къщичка, а в по-добрият случай своят бизнес. Да се говори, че ще изнасяш пшеница и ще разширяваш своето политическо влияние е архаизъм и анахронизъм. Египет хренеше със жито древен Рим и колко му влияеше? Дотолкова, доколкото римляните да ги набият много или малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Впрочем от първия клетник не очаквам ного - той нещастният, е функционално неграмотен и дори да се измъчи да прочете цялата статия, изобщо няма да проумее написаното. :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още