IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководители от енергийния сектор предупреждават за тежка зима в Европа

Цената на газа подобрява рекорди ден след ден с повторното отваряне на икономиките и връщането на част от служителите в офисите

16:57 | 03.09.21 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ръководители на енергийната индустрия в Европа предупредиха за предстояща трудна зима в момент, когато цените на природния газ растат до рекордни нива. Това е мрачна перспектива за домакинства и компании, които се възстановяват от глобалната пандемия, пише Bloomberg.

Цените на газа в Европа подобряват рекорди ден след ден с повторното отваряне на икономиките и връщането на хората в офисите, което стимулира търсенето, точно когато предлагането намалява. Това води до покачване на цените и засилва притесненията на енергоемките индустрии – от производството на изкуствени торове до стоманата и дори производителите на храни, че ще трябва да забавят темпове.

„Високите цени на газа днес са проблем за Европа“, казва Франческо Стараче, главен изпълнителен директор на италианския енергиен гигант Enel, в интервю за Bloomberg TV. Газ Газ

Цените растат бързо, въпреки че е лято, когато търсенето обикновено е ниско. Причината е, че дългата зима намали наличностите в газохранилищата в Европа, като в момента запасите са на най-ниското си ниво по това време на годината от над десетилетие. Австрийската енергийна компания OMV съобщи, че все още опитва да се възстанови от студената зима миналата година.

„През цялото лято не можем да наваксаме спада на наличностите в газохранилищата. Сега ще зависи колко студена ще е тази зима“, каза главният изпълнителен директор Алфред Щерн късно снощи на брифинг във Виена.

Растящите цени на енергията вече тласнаха германската инфлация до най-високото ѝ ниво от 2008 г. насам. Цените нараснаха с 3,4% през август, което е над целта на Европейската централна банка за 2% в еврозоната. Нещата може да се влошат още повече, тъй като сега цените на електрическата енергия са на най-високото си ниво от 2008 г. насам и са само с около 50 евроцента под рекордното си равнище.

Европа не успява да си осигури допълнителния газ, който е необходим за запълване на газохранилищата, тъй като водещият доставчик Русия се бори със собствена криза и се въздържа от допълнителни доставки. Спирания на добива в Северно море нарушават собственото производство на континента, докато доставки с втечнен природен газ се пренасочват, за да отговорят на търсенето в Азия.

Растящите цени вероятно ще се превърнат в проблем и за Азия, заяви Стараче.

Бързият ръст на цените създава заплаха за компаниите, които разчитат на газа като мостово гориво за прехода към нисковъглеродни енергийни източници, допълва той. Ръстът на цените допринася и за повишаването до рекордни нива на цената на разрешенията за замърсяване в Европа, целящи да обезсърчават компаниите да горят повече въглища.

„Цената на газа днес донякъде е свързана с цените на въглеродния диоксид, така че газовите компании трябва да бъдат реалистични в по-голяма степен от електрическите компании“ за ролята на газа в енергийния преход, каза Стараче.

Европа може да получи известно облекчение по-късно тази година, ако противоречивият газопровод „Северен поток“ 2 от Русия до Германия започне работа. Настоящата криза показва защо подобни инфраструктурни проекти са от изключително важно значение, заяви Щерн, чиято компания помогна за финансирането на газовата връзка.

Руският енергиен министър Николай Шулгинов заяви в четвъртък, че е възможно „Северен поток“ 2 да започне да доставя газ към Европа скоро, тъй като работата по изграждането му почти е завършила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Начи да ти обясня: 1. Глобалното затопляне разрушава ледените шапки. 2. Леда плъза из океаните. 3.Океаните се охлаждат от леда. 4.На нас ни става студено. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
а къде отиде Глобалното Затопляне, нали температурата се покачваше, нали щеше зимата да хоим на плаж, аз не знам какъв ви е проблема ? .... ако па толко нещо стане натопорчено зимата ше зеем нещо на тънко LNG от Сашово нали ве Стоене ? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Когато стане тогава се обаждай. Щото 13 години все го правят, а всъщност не го правят щото го няма. Докато стане факт приказките за диверсификация са големите празни приказки на Стоянчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Ех, някои хора ще почнат с носталгия да споменават "скъпия" руски газ доставян на фиксирани цени по дъгосрочен договор :DА други, дето обясняваха как сме се били минали и как всичко трябва да е на борсови цени, ще вдигнат рамене и ще кажат: "ми нас всъщност това не ни касае, ние газ не ползваме" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
В края на краищата природният газ не ме интересува, аз съм на пелети. Да му мисли Императора, когато му дойде тройна сметка за парното в панелката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Чакай малко, малкият. Ами това което трябваше да се случи преди 5-6 години, а ще се случи в краят на тази или началото на следващата, малко ли е. Доживя до построявнето на интерконектора с Гърция. Ако пожелаеш, имаш 1 000 000 000 куб метра поне отчасти диферсифициран природен газ. Това не се случи до сега, защото газпром плаща на Шиши, а той държи(не знам как) Борисов. Поне според мен е належаща хирургическа интервенция върху циреят газпром, от страна на Европейската комисия. Сепсиса е стигнал само до Австрия и Германия (корумпиране на техни фирми чрез подаяния), но застрашава и останалата част на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
че е сладко , сладко е ... дядя вова не случайно обича зелеви специалитети ... :))) ... колко да са нишови примерите ... ?! мога да изброя поне 50-60 места по света , които се захранват изцяло от ВЕИ системи - вятър , слънце , геотермални ... имат и зарядни станции за електрички . допреди 5-6 години това си беше екзотика , сега не е . има селища с индустриални бази дори захранвани по този начин . да , тежката индусртрия все още е на 15-20 години от ВЕИ захранване , но и там ще се случи ... теб това какво те притеснява ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Приказките за диверсификация в енергийните доставки на Стоянчо и сички останали са едни големи празни приказки или откровени лъжи. Обади се когато нещо се промени. Както виждаме все още всичко си е по старому.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
*** минали та подминали.Оня ден се хвалеха, че през юли месец производството от соларни централи в Германия достигнало рекордните 10% от обшото за месеца.През ЮЛИ.Предполагам,че за една цяла година нейде 3% от годишното производствов най-добрия случай може и да достигнат...Отгоре на всичко пък и тази година се оказа,че вятърът е доста под средните си нива, и за първото полугодие производството на енергия от Вятърни централи в Германия е само 47 твтч,т,.е около 17-18% от общото.И то при положение,че натъпкаха Германия от край до край с тези чудовища, и понеже вече няма накъде почнаха да осират и моретата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Съмнявам се да има домати и краставици.По-вероятно е да е само туризъм.Зелката е много сладък, като започне да докладва някакви абсолютно нишови примери, тотално непредставителни за общата картина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още