IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отлага пускането на функцията си срещу детската порнография

Компанията обяви, че ще поработи още известно време върху подобряването ѝ

18:19 | 03.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Apple заяви, че ще отложи спорния си план да сканира галериите със снимки на потребителите за изображения, включващи експлоатация на деца, пише CNBC.

„Миналия месец обявихме, че планираме функции, насочени към защита на децата от зложелатели, които използват комуникационни инструменти, за да ги привличат и използват, и да ограничим разпространението на материали, включващи сексуално насилие над деца“, гласи съобщението на компанията. „На база на обратната връзка от клиенти, групи за защита, изследователи и други, решихме да отделим допълнително време в следващите месеци, за да съберем данни и да направим подобрения преди да пуснем тези особено важни функции за детската сигурност“.

Цената на акциите на Apple нарасна леко преди началото на борсовия ден в САЩ в петък.

Технологичният гигант разбуни духовете, след като обяви системата си за проверка на потребителските устройства за незаконни материали, включващи сексуално насилие. Критиците посочиха, че системата, която може да проверява изображенията, съхранявани в акаунтите в iCloud спрямо база данни с известни порнографски изображения, е в противоречие с изявленията на Apple относно поверителността на потребителските данни.

Системата не сканира снимките на потребителите. Вместо това търси известни дигитални „отпечатъци“, проверявайки за съвпадения с база от данни. Ако системата засече достатъчно изображения в акаунта на потребител, се подава сигнал за проверка от човек, който може да потвърди информацията и да я насочи към властите, ако е необходимо.

Системата на Apple трябваше да бъде пусната по-късно тази година. Не е ясно колко дълго ще бъде отложен процесът.

Въпреки споровете около начинанието на Apple, това е стандартна практика сред технологичните компании. Facebook, Dropbox, Google и много други имат системи, които могат да засичат подобни изображения, качени в съответните им услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още