IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващите данни за работните места подлагат на натиск щатските индекси*

Новосъздадените работни места в САЩ са нараснали само с 235 хил. през август, докато икономисти очакваха 720 хил.

18:13 | 03.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси поемат в различни посоки в началото на търговията, след като данните за работните места през август не отговориха на очакванията, показвайки последиците от ръста на заразените с коронавирус заради разпространението на делта варианта, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average губи 67,47 пункта от стойността си и достига ниво от 35 384,27 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,10% до 4532,65 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite единствен засега успява да изплува на зелена територия с ръст от 0,14% до равнище от 15 352,10 пункта.

Новосъздадените работни места извън земеделието са нараснали с 235 хил. през август, съобщи министерството на труда в петък. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха 720 хил. нови работни места. Данните бележат значително забавяне спрямо ревизирания брой новосъздадени работни места през юли от 1,053 млн. Това се случва на фона на разпространението на делта варианта на коронавируса, който води до връщането на здравни ограничения в някои щати и градове.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта необходимостта от по-силни данни за работните места преди централната банка да започне да оттегля огромната си програма за изкупуване на облигации. Разочароващият доклад може да промени очакванията за това кога Фед ще започне да ограничава процеса.

„Изненадващо ниският брой работни места тази сутрин помрачава значително перспективите за постепенно ограничаване на стимулите, след като само 235 хил. работни места са били прибавени през август. Това вероятно ще накара Фед да направи пауза и да отложи плановете си да обяви намаляване на изкупуването на облигации“, коментира Крис Закарели, главен икономически директор на Independent Advisor Alliance. „Много хора смятаха, че Фед ще обяви плановете си за намаляване на стимулите на заседанието този месец на Федералната комисия за отворените пазари, а това вече не е вероятно“, смята той.

Централната банка ще наблюдава и доколко коронавирусът е засегнал наемането на служители и дейността през август. Вариантът на вируса вреди на икономиката и въздействието му може да е фактор, който да наклони везните при вземането на решение от Фед за първа стъпка към оттегляне на смекчените политики. Развлеченията, хотелиерството и ресторантьорството, които бяха най-тежко засегнатите сектори от пандемията през 2020 г., не са добавили работни места през август, сочат данните от доклада.

Компанията за полупроводници Broadcom е сред най-добре представящите се в началото на търговията, като книжата ѝ поскъпват с 15%, след като резултатите ѝ за фискалното трето тримесечие надминаха очакванията. Цената на акциите на строителни компании като Lennar и PulteGroup беше подложена на натиск, а American Express е най-слабо представящата се компания в Dow.

S&P 500 и Nasdaq започнаха силно септември. От началото на седмицата S&P 500 и Nasdaq Composite са нараснали със съответно 0,6% и 1,3%. Dow е почти до нивото си от миналата седмица.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се повишава до ниво от 1,324% и 1,941%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е надолу с 0,17% до 92,07 пункта. Еврото поскъпва с 0,11% до 1,189 долара, а паундът прибавя 0,22% към стойността си до 1,386 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,26% до 109,63 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава на фона на очакванията за възстановяване на глобалното търсене и бавното нарастване на американския износ след преминаването на урагана „Айда“ по-рано тази седмица.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 39 цента до 73,42 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 21 цента до 70,20 долара за барел. И двата петролни бенчмарка остават стабилни за седмицата.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 1,1% до 1831,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,25 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
"Изненадващо ниският брой работни места тази сутрин помрачава значително перспективите за постепенно ограничаване на стимулите, след като само 235 хил. работни места са били прибавени през август. " > Не си правете илюзии, докато не експлоадира зелената печатница, "стимули" винаги ще има! https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още