IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три момента, които принудиха Йошихиде Суга да си направи политическо сепуку

Липсата на адекватна реакция срещу коронавируса от страна на кабинета на Суга отблъсна обществеността и изяде от рейтинга на премиера

20:30 | 03.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският премиер Йошихиде Суга няма да се кандидатира за лидер на Либералнодемократичната партия (ЛДП) и ще се оттегли от поста министър-председател, след по-малко от година от встъпването си в длъжност на 16 септември 2020 г. Поглеждайки назад, има три решаващи момента, които запечатаха политическата съдба на Суга, пише Nikkei Asia Review. 

Първият беше решението му да се откаже от бързите парламентарни избори. Веднага след встъпването си в длъжност кабинетът на Суга получи 74% одобрение, едно от най-високите за нов кабинет. Правителството му все още се радва на близо 60% одобрение към ноември миналата година. Ако Суга беше насрочил избори до този момент, съществуваше голям шанс ЛДП да запази мнозинството си в Диета, японския парламент, съдейки по историческите рейтинги на одобрение и изборните резултати. 

През 2008 г. тогавашният премиер Таро Асо се поколеба да разпусне долната камара веднага след встъпването си в длъжност. Той загуби властта от опозиционната Демократическа партия на Япония на изборите през следващата година. Тогава Суга заема длъжността заместник-председател на предизборния щаб на ЛДП.

Изглежда, че той не се е поучава от грешката на Асо.

Идеята за разпускане на долната камара в средата на септември миналата година срещна съпротива в рамките на управляващата партия и правителството на Суга нямаше сили да го преодолее. Както депутатите от ЛДП, така и обществеността симпатизират повече на правителствата, спечелили изборите в долната камара.

Политическата ситуация би била коренно различна, ако долната камара беше разпусната през есента на 2020 г., когато имаше много по-малко случаи на COVID-19, отколкото сега. Вместо това ЛДП се притеснява от перспективите за предстоящите избори.

Вторият решаващ момент е свързан с предприетите от правителството мерки за борба с пандемията. Процеса на ваксиниране започна мудно. Правителството се опита да компенсира загубеното време като създаде големи пунктове за ваксинация с помощта на Силите за самоотбрана и разреши инокулации на работното място.

С течение на времето опасенията относно правителствената реакция срещу коронавируса се задълбочиха. И точно когато тези притеснения достигнаха нови върхове, броят на новозаразените започна рязко да нараства.

Надеждите, че обществените настроения ще бъдат подкрепени от Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, се оказаха напразни. Очакваше се общественото одобрение на кабинета да се повиши след Олимпиадата, но това не се случи, защото много хора бяха категорично против провеждането на Игрите в разгара на пандемия.

Третият критичен момент е свързан с изборите за кмет на Йокохама на 22 август. Хачиро Оконоги, съюзник на Суга и бивш председател на Националната комисия за обществена безопасност, беше победен въпреки подкрепата на ЛДП. Влиянието на Суга намалява драстично, след като загуби на своя територия, а в партията нараства усещането, че той не може да бъде главното лице на ЛДП на следващите избори за долната камара.

ЛДП ще избере нов лидер на 29 септември. Стана ясно, че административната система и бавното преминаване към цифрови технологии пречат на прилагането на политиките за справяне с пандемията. Това също подчертава въпросите относно управлението на Япония, като например отношенията между държавните и местните власти. Една смяна на главата на ЛДП няма да реши тези проблеми.

Япония също е изправена пред дипломатически предизвикателства и такива, свързани със сигурността, като ситуацията в Източна Азия става все по-напрегната поради конфронтацията между САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още