IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за работните места в САЩ помрачиха търговията на Wall Street

Книжата на Broadcom поскъпнаха с над 1,3%, след като компанията представи прогноза за четвъртото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите

23:13 | 03.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата понижения, докато инвеститорите оценяват последните данни за безработицата и пазара на труда в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 0,21% до 35 369,35 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,03 на сто до 4535,54 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,21% до 15 363,52 пункта.

Новосъздадените работни места в САЩ се забавиха рязко през август, регистрирайки най-малкия си ръст от седем месеца насам. Това усложнява потенциално решение на Федералния резерв за начало на оттеглянето на паричната подкрепа до края на годината.

Новосъздадените работни места извън земеделието са нараснали с 235 хил. миналия месец, което е значително под всички прогнози, показаха данни на министерството на труда от петък. Данните за юли бяха ревизирани към повишение до 1,05 млн. работни места. Заетостта в сектора на развлеченията, хотелиерството и ресторантьорството, които отчитаха силни ръстове през последно време, е останала непроменена на фона на разпространението на делта варианта на коронавируса и продължаващите предизвикателства пред наемането на нови служители.

В същото врем безработицата е намаляла през август до 5,2% спрямо 5,4% през юли.

щатски щатски

Подадените за първи път заявления за обезщетение при безработица са намалели с 14 хил. до 340 хил. през седмицата до 28 август, сочат данни на министерството на труда. Трайните заявления за щатски помощи също са спаднали до 2,7 млн. през седмицата до 21 август.

Инвеститорите обърнаха внимание и на данните от сектора на услугите в САЩ. Индексът на услугите на Института за управление на доставките се понижава до 61,7 пункта през август спрямо 64,1 пункта, отчетени през юли. Границата от 50 пункта разделя свиването от растежа. 

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американската икономика остава силна след разочароващия доклад за работните места през август. „Това, което виждаме, е икономическо възстановяване, което е устойчиво и силно“, изтъква Байдън, визирайки собствените си политики, включително законопроекта за облекчаване на стойност 1,9 трилиона долара, съобщава Bloomberg. 

От администрацията на президента предлагат план на стойност 65 млрд. долара , който трябва да подкрепи страната в битката ѝ с нови биологични заплахи след отшумяването на пандемията от коронавирус.

Следващата пандемия вероятно ще бъде „значително по-различна“ от Covid-19 и затова правителството на САЩ трябва да се подготви отсега да се справи с всяка бъдеща вирусна заплаха, посочва Ерик Ландър, научен съветник на президента Джо Байдън и директор на Службата за наука и технологии.

Планът, публикуван в документ от 27 страници, призовава за инвестиране на милиарди долари през следващото десетилетие за подобряване на ваксините и терапевтичните средства, както и за инфраструктурата по отношение на здравеопазването, подобряване на възможностите на страната за мониторинг и усъвършенстване на личните предпазни средства, за да се използват срещу широк набор от патогени.

На фона на тези новини акциите на производителите на чипове оглавиха ръстовете, като книжата на Nvidia и AMD поскъпнаха съответно с 1,97% и 0,73%.

По-рано в петък Broadcom прогнозира приходи за четвъртото тримесечие, които се оказаха над очакванията на Wall Street, залагайки на голямото търсене на своите чипове, свързано с разпространението на 5G технологията и насочването към хибридния модел на работа. Broadcom очаква, че приходите ѝ за текущото тримесечие ще достигнат 7,35 млрд. долара, спрямо 7,23 млрд. долара прогноза на анализаторите според Refinitiv. Приходите за третото тримесечие, завършило на 1 август, са нараснали с 16% до 6,78 млрд. долара, изпреварвайки очакванията за 6,76 млрд. долара. Книжата на Broadcom приключиха сесията с ръст от 1,34 на сто.

Цената на акциите на Apple, Alphabet и Facebook се покачи съответно с 0,44%, 0,35 на сто и 0,15%.

Книжата на Tesla поевтиняха с 0,21%.

На облигационните пазари доходността по 10- и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 1,324% и 1,946 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижи с 0,11% до 92,12 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент отчете спад от 0,6% до 72,59 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 1,03% до 69,27 долара за барел.

Златото прибави 1,2% към стойността си, като поскъпна до 1833,7 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още