IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИАГ: Над 300 са системните нарушения в горите за 2020 г.

Зачестяват и агресивните прояви към горските служители, като само от началото на тази година има няколко случая на грубо посегателство върху тях

13:00 | 04.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Над 300 са системните нарушители в горите за миналата година, сочи статистиката на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Зачестяват и агресивните прояви към горските служители, като само от началото на тази година има няколко случая на грубо посегателство върху тях в различни точки на страната, съобщава БНР. 

До момента голяма част от нарушенията остават ненаказани.

В края на миналата година бяха приети изменения в Закона за административните нарушения и наказания, с които  за системните нарушители се въвежда обществено полезен труд  и горските се надяват  , че влизането в сила на тези изменения ще има превантивен ефект.

Директорът на регионалната дирекция по горите в Сливен Георги Дончев има дълъг опит със системни и агресивни бракониери.

"Чувстват се безнаказани и прилагат една специфична тактика, при която се подкрепят едни други. Събират се и виждате докъде стига това", посочва Дончев.

В случая се стига до зверски пребити горски, двама, от които са със сериозни травми, иначе горските служители са въоръжени, но не могат да противодействат на колове и брадви.

"Проблемът е, че по закон трябва да употребиш оръжие само в случай на пряка заплаха, с еквивалентно на това оръжие, при неизбежна самоотбрана. И аз самият съм минал по този път и последната ми мисъл е да вадя изобщо оръжие, защото ако го извадиш, трябва да го ползваш, но ние мислим за човека насреща“, коментира още Дончев.

На 22 декември, година след публикуването си в Държавен вестник влиза в сила законовото изменение, което дава право социално слаби и бракониери с десетки неплатени актове да полагат общественополезен труд в полза на обществото:

"Идеята е всъщност тези хора, които унищожават гората да бъдат научени, примерно, да я залесяват", изтъква Дончев.

Така от следващата година горските ще се опитат да превърнат секачите в залесители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Какво пише в Наказателния кодекс? - Чл. 235. Който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях, включително отсечени или паднали, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева.(2) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) С наказанието по ал. 1 се наказва и този, който укрие, товари, транспортира, разтоварва, съхранява или преработва незаконно добит от другиго дървен материал.(3) За престъпление по ал. 1 и 2 наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева, ако:1. е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за неговото осъществяване;4. е извършено повторно;5. предметът на престъплението е в големи размери......Та да попитам къде е т.нар. "прокуратура"? Оня *** с каскета, дето откак картофоглавият му господар падна от власт, се крие като мишка - къде е? Къде е и т.нар. "полиция", която при последния случай вместо да арестува озверелите хъхpeшки дивaци, пребили брутално двамата горски, им е написала глобички? Чувстват се безнаказани, защото СА безнаказани !!! Никой с пръст не смее да ги пипне, а глоби не плащат !!! След това нападение от ОРДА и пребитите горски, жандармерията направо трябваше да прегази цялото гето !!! какво означава "еквивалентно оръжие" - горските с колове и брадви ли трябва да пазят гората? И това не го разбрах - законовото изменение давало ПРАВО на "социално слаби" да полагат общественополезен труд... а не трябва ли да е принудително? Или вие ги чакате доброволно да засаждат гора, вместо да я изсичат? А, смешници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още