Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Масовите жилища поскъпват, а инвеститори планират да строят все повече сгради*

Все по-видимо паричното разхлабване раздува балон с цените на активите, коментира Лъчезар Богданов

   1| 2    
0
 
4
 
14
OPASEN до: Varfor
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
О, да - наемите в момента определено са надолу!!! Това го казвам не само аз, който давам под наем, но и брокерите... До скоро нямаше никакъв смисъл да живееш под наем, защото ако си купиш имота ти е много по финансово изгодно, но в момента ножицата наем-покупка се затваря и отива към точка, при която покупката става все по-неизгодна! Това, ако си спомняте, се случваше 2005-2007 година, когато простата аритметика показваше, че да живееш под наем е със 100 лева на месец по изгодно и това тогава беше сигурен показател, че ще има голямо бум :-) В момента тази аритметика е леко в полза на покупката, но сметката е много деформирана от изключително ниските лихви по кредитите и едно малко рали нагоре ще разтърси пазара... И, да, Веск - всеки път спусъкът е различен, защото иначе масата ще знае какво да гледа, за да не се прецака. Всъщност, преди 2-3 дни прочетохте ли новината от Китай - фалирал е втория по големина строител в Китай !!!!!!! ;-) Някой отрази ли тази новина??? ;-)
0
 
7
 
13
Веск до: OPASEN
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Вече едни 12 години си минаха от предната криза. Дет се вика време за нова е. Въпросът е кога преялите със заеми ще започнат да повръщат - грубо казано. Дават още 10 процента нагоре цените за 2022ра. Може. Но не и чак 10. После щяло да има чувствително забавяне. Мисля, че пълната истерия всеки да купува всичко без да има пари още не сме я видели. Ако я видим - тя ще е спусуъка.
1
 
5
 
12
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Кви имоти бе? Я въведете нормални данъци и да видим какво ще стане. Нормален данък е общината от данъка и от сметта да има пари да чисти, боядисва, прави паркинги, тротоари и т.н. Масово из големи градове в новите квартали няма ни улици ни тротоари нормални. Сега много имоти стоят празни. Колко още. В София на едно дете родено има по едно разрешително за строеж на жилище. При това средната площ на жилище расте и тристайните са все по-актуални от двустайните. Значи не живечт по един в апартамент средно, а по над трима поне в големите градове. Мислете. Вчера 120, днес 60 починали отгоре само от ковид. Колко жилища се освободиха извънредно? 50 примерно. Раждаемостта е смешна. Иначе не било професионално да говорим за балони. Е кво, за пуканки ли да говорим. Образователния и интелектуалния ценз пада. Демек младите са все по-малко и за сметка на това все по-непригодни за високоплатен труд. Не говорим за малцинства (щото е само част от проблема, не бих казал определяща).
1
 
9
 
11
Varfor до: OPASEN
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Моето впечатление е, че наемите в София започнаха да падат. Приятели, които живеят в Пловдив имат същите впечатления. Доскоро имаха наематели, които плащаха 550 лева. След като се изнесоха, бяха пуснали апартамента за 620. Не само че нямаше интерес, но сега са го пускали отново на 550 и пак не го наемат. Казах, че ще го поддържат още месец и може би ще смъкнат на около 500-520.За мен е мистерия на какво се държат тези цени, при все че сме в невероятно тежка демографска криза, която се задълбочава.Преброяването ще го покаже още по-ясно.
1
 
4
 
10
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
само бабуля -брокер Dury от имотната тема не може да осмисли същинската новина от темата :) А останалите и никове пригласят в хор кой от кой по *** от другия :). сапа ,сапа ще ядете брокерастите - още малко само
1
 
7
 
9
Dr. Vatnikov до: OPASEN
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
P2P e в добра кондиция, когато има пари и пазарът върви. Почти всички платформи не гарантират истински кредитите. Натрупванията на лоши кредити (вкл. ипотеки) не влияят добре на Р2Р. Така, че внимателно и избирай добре платформите. Ако се стигне до 2008-***, освен шортване, друга сигурна краткосрочна печалба не виждам. Може би и изкупуване на активи и имоти на половин цена от закъсали инвеститори.
2
 
9
 
8
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Който ме е чел през годините знае, че аз подкрепям прогнозите си с факти.Знаете също, че аз предрекох новия цикъл на растеж и лично се възползвах от него в средата на 2013 година.Сега трябва да знаете, че аз вече продадох два имота на тези, бих казал космически цени и мисля да продам и останалите!Защо?Ето фактите:1. В САЩ (а и в Европа след това) се подготвят да спират стимулите и да вдигат лихвите - разбира се, че това няма да стане от днес за утре, но до 1-2 години ще се усети и у нас. Тъкмо да имам време спокойно да продам и последните си инвестиционни имоти на възможно най-добра цена :-)2. Спомняте ли си как започна Световната Финансова Криза 2007 година? Ако не, то да Ви кажа - огромни скокове в цената на петрола в края на 2006 година, което доведе да фалирали домакинства (скокът породи по-голяма инфлация, от колкото беше ръстът на заплатите!), живеещи на кантар (месец за месец) и с много голяма кредитна задлъжнялост, което от своя страна бутна Банки, заради неизплащане на ипотеките и т.н.Вижте графиката на петрола в наши дни и ще разберете за какво говоря ;-) Все още няма нищо катастрофално в тази графика, дори в момента сме в някаква исторически средна цена, но тренда е възходящ и лично аз очаквам след месец-два да започне пета вълна на покачването! Ако съм прав, то ще стане нещо подобно на 2007 година...3. Самия имотен пазар в България е крив към момента - инвеститорите не продават и чакат цената да удари *** на купувачите!! Нали знаете за алчността, която заедно със страха движат пазарите. В случая алчността движи пазара, но при толкова голямо ново строителство и жилищен фонд някои инвеститори на края ще се изненадат неприятно... Ако от утре настъпи паника сред инвеститорите поради някаква причина, то пазарът ще се наводни с имоти и цените ще се сгромолясат изведнъж. Причина може да стане силно спадащите цени на наемите, предстоящото преброяване на хора и сграден фонд (!), вдигане на лихвите (виж т. 1), неплащане на ипотеки (виж т. 2) или появяване на нов вид инвестиция, при което инвеститорите в имоти ще искат да продадат, за да се включат в далаверата ;-) Относно последното - чували ли сте за p2p Lending ? ;-)Аз лично вече пренасочих една солидна част пари в този вид инвестиция.Мисля, че написах доста доводи за моята прогноза за предстоящия спад в цените на имотите - ще се радвам да чуя и други мнения, защото и аз не съм безгрешен :-)
3
 
8
 
7
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Няма проблем, чух че и населението нараствало.
8
 
7
 
6
zelka007 до: дядя Вова
преди 2 седмици
хаха ... кое не е пошло бре несретник ... ?! ... нъл ревехте с импа кво ще стане ако рассийката спре газчицата . е те , спре я ... не че е искала , а щото авария я свари неподготвена . и кво стана ... ?! ... единствено австрийците и немците се готвят за по-студена зима ... а защо ... ?! ... защото не получават газ от други места ... и да те светна , поръчвам едни стелажи . изрично съм забранил да се влага в тех рассийска тел . нема толкова зле материал кат техния . сигурно индийците правят само по-калпави неща от тех . на русенците жити ад теловете са в порадъци нагоре по качество от рассиянските ч.у.г.уни кьопави ... тия където ви ги снасят кутев и волгин по тубата са за наивници ... :)))
6
 
8
 
5
Стоян Петров до: дядя Вова
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
А един руснак пита, защо Владивосток до когото путин иска да строи нов град, няма пречиствателна станция? Отговори му : " Интересно,а кто или что мешает построить во Владивостоке очистные сооружения?Варианты:1 И так сойдт.2 Нет денег3 госдеп мешает и каклы.4 А что у вас нет очистных сооружений?