IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки все още отчитат печалби в данъчни убежища

Данъците станаха чувствителен въпрос на фона на финансовите "дупки", които пандемията от коронавирус остави в държавните финанси, пише в доклад

13:24 | 06.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Водещи европейски банки продължават да използват данъчни убежища, за да отчитат големи печалби. Тенденцията се е променила малко от 2014 г. въпреки задължението за публикуване на информация за дейностите във всяка страна, посочва Европейската данъчна обсерватория в доклад, публикуван днес и цитиран от Ройтерс.

Отчетите на 36 големи европейски банки показват, че те регистрират печалба от съвместно 20 млрд. евро или около 14% от общите им печалби в данъчни убежища, въпреки че в тези страни работят малко служители, посочи независимата изследователска организация, съфинансирана от ЕС.

Печалбите, отчетени от банките в данъчните убежища, се равняват на около 238 хил. евро на служител спрямо 65 хил. евро в страни, които не се определят като данъчни убежища. 

Това предполага, че печалбите, отчитани в данъчните убежища, са най-вече суми, прехвърляни от други страни, където се предоставят банковите услуги, посочва докладът.

Данъците станаха чувствителен въпрос на фона на финансовите "дупки", които пандемията от коронавирус остави в държавните финанси. Правителствата се опитват да договорят обща ставка за облагане на големите концерни, най-вече от технологичния сектор, припомня БТА.

Задължението да се оповестява информация за дейностите на финансовите институции страна по страна, което има за цел да хвърли светлина върху вътрешното функциониране на банките, не е успяло да промени поведението им въпреки изкачването на данъчните въпроси на по-предни позиции в обществения дневен ред, отбелязват авторите на доклада.

Може би са необходими по-амбициозни инициативи, например световен данъчен минимум от 25%, за да се намали използването на данъчни убежища от банковия сектор, пише още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още