IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларуски съд наложи тежки присъди за двама водещи опозиционери

Те са обвинени в "заговор, целящ завземане на властта", "създаване на екстремистка организация" и "призиви към действия, поставящи под заплаха националната сигурност"

16:23 | 06.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Осъдените <span data-contrast="auto">Мария </span>Колесникова и Максим Знак. <em>Снимка: Getty</em></p>

Осъдените Мария Колесникова и Максим Знак. Снимка: Getty

Беларуски съд наложи дълги присъди на две водещи фигури от беларуската опозиция, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Присъдата от 11 години лишаване от свобода получи Мария Колесникова, една от водещите фигури на опозицията срещу президента Александър Лукашенко. Другият подсъдим, адвокатът Максим Знак, получи присъда от 10 години затвор. 

Съобщенията за присъдите бяха публикувани от пресслужбата на Виктор Бабарико, друг намиращ се в затвора опозиционен лидер, за когото те работеха. 

Двамата бяха обвинени в "заговор, целящ завземане на властта", "създаване на екстремистка организация" и "призиви към действия, поставящи под заплаха националната сигурност". Процесът срещу тях започна в началото на миналия месец и се проведе при закрити врата.

Колесникова помагаше за координацията на продължилите с месеци протести на опозицията, започнали след изборите през август 2020 година. Тя се противопостави на опитите на властите да я накарат да напусне страната. Когато служители на беларуската служба за сигурност я отведоха до границата с Украйна, тя разкъса паспорта си и се върна в Беларус, за да бъде арестувана. 

39-годишната жена беше арестувана през септември миналата година.

Снимки от процеса, публикувани в социалната мрежа Telagram, показват как Колесникова, намираща се в стъклената клетка на обвиняемите, се усмиихва на присъстващите съдебната зала и е оформила сърце с ръцете си, на които са поставени белезници. Този жест беше един от символите на протестите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още