IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС увеличава преходния период за проверките на месото в Северна Ирландия

Ново удължение може да бъде обявено още във вторник, посочват трима запознати, пожелали анонимност

18:37 | 06.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Лондон и Брюксел ще удължат преходния период, през който определени продукти могат да минават границата от Великобритания към Северна Ирландия, без да подлежат на проверки. Това съобщават запознати, цитирани от Bloomberg. 

В рамките на оригиналното споразумение за Brexit продажбата на охладени меса и пресни наденици в Северна Ирландия трябваше да бъде ограничена от края на юни. Допълнителното време бе дадено с идеята бизнесът да се адаптира по-лесно, но вместо това доведе до конфронтации, наречени по-късно “войната за наденицата”. Двете страни намалиха напрежението, след като удължиха отново срока до края на септември, но с приближаването му притесненията се завърнаха. 

Ново удължение може да бъде обявено още във вторник, посочват трима запознати, пожелали анонимност.  те обаче не уточняват колко дълъг ще е новият период. Според двама от тях Европейският съюз няма да се съгласи официално на удължаване, но няма да започне процедура за нарушение, позволявайки на преговорите да продължат.

ЕС и Великобритания продължават разискванията за решаване на въпроса, като правителството на Борис Джонсън иска блока да пренапише частта от сделката за Brexit, която запазва Северна Ирландия в европейската митническа зона и голяма част от единния пазар. 

Отделно други двама запознати посочват, че заместник-председателят на Евопейската комисия Марош Шефчович и британският министър по въпросите на Brexit Дейвид Фрост ще расговарят по телефона по-късно през седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
какво му проверяват ... ако е отлежало повече от двайс годин , директ към кауфланд българия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още