IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните цени на тока и газа носят още шокове за Европа

Недостиг в доставките на газ увеличава разходите по производство на ток на много места в Европа и то когато бизнесите започнаха да се връщат към нормалното

20:27 | 06.09.21 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европа е изправена пред енергиен ценови шок заради  рекордно високите цени на природния газ и електричеството.

Недостиг в доставките на газ  увеличава разходите по производство на ток на много места в Европа и то точно когато бизнесите започнаха да се връщат към нормален режим на работа, а търсенето да се увеличава, пише Bloomberg.

Високите цени разпалват инфлацията и застрашават икономическото възстановяване, тъй като използващи големи количества енергия индустрии може да трябва да намалят производството.

Цените растат, въпреки че още е лято и търсенето все още е сравнително по-ниско, което създава условия за една още по-трудна зима. Компаниите за комунални услуги повишават цените за потребителите в унисон с тези на почти всичко от храни и напитки до транспорт.

“Проблемът дори още не е започнал”, коментира Юлиен Хоару, ръководител на звеното за анализ на Engie – EnergyScan. “Евопа ще се изправи пред много напрегната зима”, смята той. 

Бенчмарковите европейски газови фючърси се търгуваха в Нидерландия в понеделник на рекордна цена, както и британските. Рекорди имаше и при цените на електроенергията с краткосрочна доставка във Великобритания, както и договорите за година напред в Германия - на-големият пазар на електричество.  

 Горещините и слабите ветрове намаляват производството на възобновяема енергия, което стимулира използването на изкопаеми горива и също вдигна цената на въглищата с над 70% в Европа тази година. Всичко това изпрати на нов връх и цената на въглеродните емисии на континента до най-високото им равнище.

Европа е изправена и пред недостиг на газ, след като студената зима остави хранилищата празни. Увеличаването на запасите не е лесна задача, като Русия ограничава доставките, а Азия поглъща доставки втечнен природен газ, които иначе можеше да отидат към Европа.

Старият континент не може да разчита и на собственото си производство, тъй като няколко спирания намалиха добива от Северно море. В същото време голямото находище “Грьонинген” в Нидерлания може би ще трябва да затвори три години по-рано от предвиденото. Цените на газта са толкова високи, че се търгуват с малка премия пред тези на суровия петрол. 

Скъпата енергия се оказа и един от основните двигатели на инфлацията в Германия, която е на най-високото си ниво от 2008 г. Цените са нараснали с 3,4% през август, което е доста над целта на Европейската централна банка от 2%.

Според Хоару при ново климатично явление като студената вълна от  2019 г. то като нищо цените да станат дори трицифрени. 

Енергийни мениджъри от италианската Enel и австрийската OMV вече предупредиха за задаваща се трудна зима.  

А на този фон високите цени на газа правят тока на въглища по-изгоден, което увеличава цената на разрешенията за въглеродни емисии.

“Хората, които търгуват на въглеродния пазар, са заложници на съдбата на газа”, коментира Луиз Редшоу, изпълнителен директор на Redshaw Advisors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Хахаха . . . Ти си толкова нагъл тъ пак, че както всеки мокър влах от онзи град от зоната на здрача си мислиш, че светът съществува заради тебе . . . ! Имам приятели художници и лекари във Видин, като си бех това лето в София и ходих да ги видя. Знаеш ли какво ми каза единият? Каза: ако съм си мислил, че някога ще отида в Калафат и ще завиждам на румънците там, щех да скочим у Дунава с камък на шията! Едно време животът ме сбута с генералния на Видахим. И той ако е мислил, че от онова чудо на тежката химия ше остане чернобилски пейзаж, и той щеше да нахрани сомовете при Арчар. А ти и ла йнетата от свитата ти тука, дето са се издрищили отдолу, имате шанса сега да се обесите на джанката пред панелките ви, дето живеете под наем и мечтаете на гърба на китайците да забогатеете и да си купите нормални жилища. Щото иначе китайци и *** ше праат с вас това, дето сега ми приписвате на мене с празните си от въображение кратуни . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Вярно ч зетьовете му са чepнилки, ама те внуцие му още по-чepни. Това е така защото Мавито ги храни с чepeн хaйвep, направо от трилитрови буркани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
мда , има непостоянство в производството от ВЕИ . това се компенсира все повече със съхранение на енергия под различна форма ... за 10 години ще си свидетел на удвоен капацитет на ВЕИ мощности и поне 5 пъти повече системи за съхранение . само в немско има инсталирани 300000 домашни системи със среден обем 8,5кВтч . 70% от инсталираните домашни фотоволтаици са с батерии за съхранение . до няколко години ще видиш и масови водородни такива , и промишлени водородни ... дори и у нас ... !! ... оня ден гледах един маниак , тесла модел 3 си зареждаше с такава система , беше наредил целият покрив в панели ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
ти нормален ли си ?... или пак те ибричил черния ти зет и още не си върнал очите в гнездата.. Китай са векове зад нас и в моя живот няма да ни стигнат. Единствено са заплаха за кашонарския ти бизнес !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хех ... ти китайски машинарии виждал ли си ... ?! ... виждал си . е , стават ли за нещо ... ?! когато по китайските заводи започнат да работят с техни машини и по техни технологии ще го мислим ... в близко бъдеще това няма да стане . за далечното ... ами трябва да спрем всичко в ЕС за да могат да ни стигнат чайниците , а това нема как да се случи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
Repoman
преди 2 години
Пазарът у нас е друга песен, статията беше за Европа. Колкото до БГ-то, вече 10г. столичната топлофикация се дотира здраво за да се държат ниски цени на парното за нас столичани. По крайните квартали където няма парно, тези които се топлят на газ плащат около 2 пъти повече спрямо тези които са на парно, а при парното разходите са повече, има загуби на толоенергия по трасетата, и т.н. Но просто у нас цяло десетилетие не се оправиха цените на парното и все още се трупат диспропорции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Не може да говориш за пазар, когато Булгаргаз, Булгартрансгаз и Топлофикация София са държавна и общинска собственост. Те правят това което им диктуват политиците(в случаят кремъл), а не пазарът. Относно цената на газът, на мен също ми харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
Repoman
преди 2 години
Нищо им няма на цените, нали пазарът е свободен, имаме пазарна икономика и цените трябва да са свободни? Икономиката расте, съответно търсенето също, цените отиват нагоре, нормална икономическа ситуация. Ако се иска цените да се определят на държавнио ниво от ЕС, то нека да се мине към планова икономика.Друг начин за контрол на цените е намаляне на държавните разходи или поне намаляне на количествените облегчения, но ако това се направи няма как да се поддържа положението с огромбните разходи в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Мaлoyмнико, ти си и мазохист. газпром купува български политици (Доган и Пеевски) и прави каквото си иска. Един път ни ощети с 2 000 000 000 лева, като прекрати 4 години по-рано изгоден за нас договор. След това ни продаваше доста време най-скъпата газ в Европа. След това прекрати плащането на такса в размер на други 2 000 000 000 лева за Трансбалканският поток. След това ни набутаха с един заем от 2 500 000 000 лева за турски поток. В момента приходите на Булгартрансгаз са по-ниски, отколкото преди построяването на потока. Не се притеснявай ще се замислите, когато започнете да плащате сметките си за парно на панелките си. И разбери, ако на теб ти харесва да лaпaш чypки, ние нормалните хора не желаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Бе то добре, че беше дъждовната първа половина на годината и старите ВЕЦ-ове...Между другото в Германия производството на ток от вятър за първите 6 месеца на годината падна от 60 твтч на 47 твтч,(22% надолу) и зелените умници там като спрат и ядрените мощности, само си гледай сеира какъв скок ще имат на въглеродните емисии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още