IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните цени на тока и газа носят още шокове за Европа

Недостиг в доставките на газ увеличава разходите по производство на ток на много места в Европа и то когато бизнесите започнаха да се връщат към нормалното

20:27 | 06.09.21 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европа е изправена пред енергиен ценови шок заради  рекордно високите цени на природния газ и електричеството.

Недостиг в доставките на газ  увеличава разходите по производство на ток на много места в Европа и то точно когато бизнесите започнаха да се връщат към нормален режим на работа, а търсенето да се увеличава, пише Bloomberg.

Високите цени разпалват инфлацията и застрашават икономическото възстановяване, тъй като използващи големи количества енергия индустрии може да трябва да намалят производството.

Цените растат, въпреки че още е лято и търсенето все още е сравнително по-ниско, което създава условия за една още по-трудна зима. Компаниите за комунални услуги повишават цените за потребителите в унисон с тези на почти всичко от храни и напитки до транспорт.

“Проблемът дори още не е започнал”, коментира Юлиен Хоару, ръководител на звеното за анализ на Engie – EnergyScan. “Евопа ще се изправи пред много напрегната зима”, смята той. 

Бенчмарковите европейски газови фючърси се търгуваха в Нидерландия в понеделник на рекордна цена, както и британските. Рекорди имаше и при цените на електроенергията с краткосрочна доставка във Великобритания, както и договорите за година напред в Германия - на-големият пазар на електричество.  

 Горещините и слабите ветрове намаляват производството на възобновяема енергия, което стимулира използването на изкопаеми горива и също вдигна цената на въглищата с над 70% в Европа тази година. Всичко това изпрати на нов връх и цената на въглеродните емисии на континента до най-високото им равнище.

Европа е изправена и пред недостиг на газ, след като студената зима остави хранилищата празни. Увеличаването на запасите не е лесна задача, като Русия ограничава доставките, а Азия поглъща доставки втечнен природен газ, които иначе можеше да отидат към Европа.

Старият континент не може да разчита и на собственото си производство, тъй като няколко спирания намалиха добива от Северно море. В същото време голямото находище “Грьонинген” в Нидерлания може би ще трябва да затвори три години по-рано от предвиденото. Цените на газта са толкова високи, че се търгуват с малка премия пред тези на суровия петрол. 

Скъпата енергия се оказа и един от основните двигатели на инфлацията в Германия, която е на най-високото си ниво от 2008 г. Цените са нараснали с 3,4% през август, което е доста над целта на Европейската централна банка от 2%.

Според Хоару при ново климатично явление като студената вълна от  2019 г. то като нищо цените да станат дори трицифрени. 

Енергийни мениджъри от италианската Enel и австрийската OMV вече предупредиха за задаваща се трудна зима.  

А на този фон високите цени на газа правят тока на въглища по-изгоден, което увеличава цената на разрешенията за въглеродни емисии.

“Хората, които търгуват на въглеродния пазар, са заложници на съдбата на газа”, коментира Луиз Редшоу, изпълнителен директор на Redshaw Advisors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Рекордните цени на тока и газа носят още шокове за Европа > Супер! Какъв повод по всички пАтоци - 1, 2... да пуснат руската газ не на 50%, а на 5% !! Ще станат чудеса, вЕрвайте ми !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
Проблемът дори още не е започнал...мдаа , нямаш ли проблем , създай си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още