IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одит: Костадин Ангелов взел "Александровска" на плюс, оставил я в дългове*

Бившият здравен министър от ГЕРБ удължавал просрочията към доставчици с неизгодни споразумения

11:30 | 07.09.21 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият здравен министър от правителството на ГЕРБ Костадин Ангелов. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Бившият здравен министър от правителството на ГЕРБ Костадин Ангелов. Снимка: БГНЕС

Бившият здравен министър от правителството на ГЕРБ Костадин Ангелов е поел през 2013 г. "Александровска" болница с положителни финансови резултати, но след това под негово ръководство лечебното заведение натрупва огромни дългове, преди да стане министър на здравеопазването. Това е един от изводите на одитен доклад за финансовото състояние на медицинското заведение след управлението на бившия здравен министър Костадин Ангелов в периода 2013-2020 г., разпространен от Министерството на здравеопазването.

"Александровска" болница завършва 2012 година с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения. През 2013 година Костадин Ангелов е назначен от правителството на ГЕРБ за директор на болницата.

Само за последната 1,5 година от управлението на Костадин Ангелов (периода 01.01.2019 – 30.06.2020) болницата натрупва загуби в размер на 10,6 млн. лв. Натрупаната загуба до месец юни 2021 година достига до 69,8 млн. лв.

В резултат на трайната тенденция на реализирани от лечебното заведение нетни загуби собственият капитал се понижава съществено, като от 22,8 млн. лв. към края на 2016 г., спада на 3,9 млн. лв. към края на 2020 г.

Повече от половината от дълговете са към доставчици

Нарастването на задълженията към доставчици за лихви и такси с близо с 20 млн. лв. се дължи на това, че Ангелов е удължавал просрочията, чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията с фирмите доставчици. 

Обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга, болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери. Защо едно дружество, което има да плаща наказателна лихва заради неизпълнение на договора си, се съгласява да разсрочи това задължение и да плаща допълнителна лихва, питат от министерството.

Открояват се следните договори и споразумения за разсрочване на задълженията с поети от "Александровска" болница утежняващи ангажименти за неустойки при забава:

- Фирма П..... Ф... ДЗЗД – освен лихва за забава са договорени допълнително 12,5% наказателна лихва върху нея, годишно върху неплатената част на задължението;

- Фирма С....... ЕООД - отделно от просрочените задължения, болницата трябва да заплаща по 30 000 лв. месечно по всяко просрочено плащане;

- Фирма С.... Т...... АД - 10% лихви за забава и допълнително 10% върху непогасената част на разсрочените задължения;

- Фирма Г... К... СД – Основният лихвен процент плюс 15 пункта на годишна база за всеки ден на просрочие. (По същия договор обаче доставчикът дължи само 5% неустойка при неизпълнение на поетия ангажимент);

- Фирма М..... С..... Б.... ЕООД – лихвите възлизат на 17- 23% на годишна база.

Анализът показва трайна тенденция на затруднения за текущо погасяване на задълженията. В продължение на години директорът Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения за разсрочване, с които е увеличил дълга на болницата.

Вместо това, на фона на отрицателните лихви в банковия сектор и възможността за договаряне на банкови кредити с лихви от 2-3 процента, той е можел значително да редуцира дълга към доставчици.

Ангелов не само е поставил болницата в тежко финансово състояние, но сега съдбата ѝ зависи от благоволението на кредиторите ѝ, посочват от здравното министерство.

Припомняме, че в началото на юни здравният министър Стойчо Кацаров обяви публично резултатите от назначената от него проверка в "Александровска“ болница, която констатира трайна тенденция за влошаване на финансовото състояние на лечебното заведение през последните 10 години. 2012 г. е последната година, през която е отчетен текущ положителен финансов резултат за УМБАЛ "Александровска", посочва се в доклада.

След няколко часа бившият здравен министър Костадин Ангелов отговори на твърденията от страна на Министерството на здравеопазването, че като директор на Александровска болница е сключвал неизгодни споразумения в продължение на години, с които е увеличил дълга на болницата.

"Без изненада прочетох поредната информация, изнесена от министерството на здравеопазаването и свързана с Александровска болница. Съобщението се подготвя от няколко дни и цели саморазправа с политически опонент.

ъжалявам за институцията министерство на здравеопазването, защото тя се употребява като пропаганден мегафон", написа в своя профил във Facebook Ангелов. Той посочи, че подобна информация за "лошото финансово състояние" се публикува за трети път в последните няколко месеца и това става все покрай избори.

* Допълнено с коментара на Костадин Ангелов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
никой не ги иска тия, освен хората които блажат от държавни поръчки... останалото е корпоративен и купен вот! Уви този вот няма как да спре с тая полиция и прокуратура !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
нъл искате "безплатно" - или с размера на вноските дето плащаме , нека го наречем "символично" - здравеопазване ... ?! ... е , те го безплатното , дълг от 70млн . са безплатното ще излезе по 30лв на всеки работещ човек в държавата еднократно и само за тази болница ... Бащицата да идва бързо , че бакиите станаха много . нито магистралите вървят , нито хотели по ивицата се строят , пълен застой ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Mechkata
преди 2 години
Нагледна стратегия как се фалира работещо и печелившо дружество.За жалост и други са в подобна ситуация.Ние като добри глупави оФце само седим, гледаме - с една дума - блеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Това беше основно занимание на мафията ГЕРБ. Създадени от трибуквената мафия присвояваща си всичко във Варна - ттиииимм. Даже и тук няма начин да напишеш тези три буквички една след друга независимо как ги маскираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Mechkata
преди 2 години
Щом има достатъчно народопродажници които да гласуват за тях, не е учудващо че се канят да се върнат с 300.Мен ако питаш, при подобни констатирани противодържавни действия - партията се закрива, съд за дейците на нарушението, а за всички останали "членове" на въпросната партия - забрана за участие в парламентарния живот на страната до сетен дъх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Гешев, време е да ни освободиш от присъствието си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 2 години
аз лично не съм изненадан... класически кадър на герб, краде с гАзз като за последно понеже има прокурорски чадър ! Най крадливото и най некадърното правителство което сме имали в цялата ни истори!!... и тия сега се канят да идват пак на власт... смятай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
4i40
преди 2 години
Егати крадливия ***....Измислил е схема за корупция през наказателни лихви...пп Кога ще имаме точен прокурор да го прати с тиквата в една килия.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още