IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системата "Преброяване 2021" заработи отново, но с намален капацитет

Планира се капацитетът постепенно да бъде увеличаван

19:14 | 07.09.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Регистрацията в електронната система „Преброяване 2021“ е възстановена, след като по-рано днес от Националния статистически институт (НСИ) обявиха, че тя е била атакувана от хакери.

Системата вече работи, но със силно намален капацитет, пише БГНЕС. По-рано днес в рамките на два часа беше прекъсната връзката с регистрите на други институции, поради което опитващите да се преброят онлайн виждаха съобщение за грешка.

От НСИ обявиха още, че технически екипи следят внимателно работата на платформата, като се планира постепенно увеличаване на капацитета ѝ. Информацията в системата не е засегната, а данните от преброяването са защитени.

Както стана ясно по-рано, платформата има четири степени на защита, а хакерската атака е била засечена още на първата степен.

След случилото се от НСИ се извиниха на всички за причиненото неудобство и допълниха, че електронното преброяване ще продължи до 24:00 ч. на 17 септември. Платформата работи от полунощ на 7 септември, а до 13 ч. на същия ден са се преброили 14 177 души.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски коментира, че се надява минимум 70% от населението на страната да се преброи електронно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
megabyte
преди 2 години
...при мен не може да се посочи идентификатора, няма я отметката /синята стрелка/и се оказва, че полето нен попълнено и не ми дава да продължа с регистрацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Както стана ясно по-рано, платформата има четири степени на защита, а хакерската атака е била засечена още на първата степен.----Ето с това изказване си пролича че лъжете.... били хакерите дето пуснаха пръскачките пред парламента :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Сега я пробвах. Не става. Въпреки, че посочих адреса (има го точно в падащите менюта) пак постоянно ми дава, че не може да се идентифицира и се опитва да зареди една смотана карта на България с ужасна разделителна способност, на която да посоча адресът си. Само че моят адрес не е 99 хектара площ, че да се получи. Пак някой е крал от средствата за програмното осигуряване. После хакери му били виновни. Некадърници простии дето само знаят да крадат!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
chan_tura_naga
преди 2 години
Не виждам доказателства, че са били под DDoS атака. Обикновено се позовават на международни наблюдаващи сайтове в такива случаи.По-вероятно е те самите да са в някаква или много грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още