IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са шансовете за успех на евентуалния проект на Кирил Петков и Асен Василев?

Определено се залагат бомби с държавния бюджет, смята политолога Любомир Стефанов

12:11 | 08.09.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви са шансовете за успех на евентуалния проект на Кирил Петков и Асен Василев?

Евентуалният политически проект на Кирил Петков и Асен Василев е добре позициониран и може перфектно да изпълни целите си при условие, че те не останат дълго в управлението. Това прогнозира по bTV социалният антрополог Харалан Александров.

Според него този проект има всички нужни фактори за силно начало – харизматично лидерство, инфраструктура, сериозна медийна подкрепа, подкрепа от страна на Съединените щати и най вече пари.

„Те овладяха всички финансови инструменти. Освен това хората, които се занимават с рисково инвестиране, са експерти по прелъстяване“, смята Александров.

Според политолога Любомир Стефанов в БСП „видяха, че има тенденция за нов политически субект и са притеснени, че популярността ще отиде на друго място“, затова използват държавния бюджет, за да създадат поне добри впечатления“.

„Определено се залагат бомби с държавния бюджет. До Нова година може да има пари, но след това?“, попита риторично той.

Харалан Александров смята, че статуквото започва да се превръща в синоним на нормалност, а промяната – в синоним на несигурност. „Разочарованието е факт, но връщането към познатото още не е, защото има надежда, че може да се случи добра промяна“, посочи социалният антрополог.

Евентуалният политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев предизвика бурна дискусия в общественото пространство. Коя партия ще загуби най-много от появата му на политическата арена коментира пред Bulgaria ON AIR и социологът Васил Тончев.

"В такава обстановка не може да очакваме отговорни решения, всеки се състезава да бъде по-популист от другите, което не е добре за държавата. Посланието на президента беше, че евентуално този проект трябва да бъде надпартиен. Би могло да бъде създаден проектокабинет, който да бъде обявен предварително и подкрепен от няколко партии. Министри директно сега не могат да се включат в предизборната борба. Появата им в конкуренция на тази конфигурация ще взриви президентските избори и няма да го допуснат", анализира ситуацията той.

Колегата му Анастас Стефанов напомни, че обстановката, при която държавата „функционира“ непрекъснато, е предизборна.

Той е на мнение, че „по-скоро се върви към политическо участие с вече регистрирана партия, независимо как ще се казва тя. „Лицата са водещи в нагласите на българина. Петков и Василев яхнаха вълната на ревизията, която осъществяваше служебният кабинет. Харесаха се на определени слоеве от обществото", каза на свой ред социологът.
Според него има патова ситуация в електоралните нагласи, която ще се възпроизведе и на предстоящите избори, независимо дали на сцената ще се появи проект на Петков и Василев.

Анастас Стефанов открои като важен въпрос до каква степен коалицията около Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян ще успее да остане част от антистатуквото, за да прескочи отново бариерата от 4%.

"Основното противопоставяне в политическата ни система е Румен Радев – Бойко Борисов. На базата на последните събития статутът на системните партии се затвърждава. Основната теза на Борисов, че той се справя, а тези не могат, започва да придобива по-голяма плътност. От друга страна, Румен Радев си остава фаворит за президентските избори", подчерта Васил Тончев.

По думите му е много важно дали кандидатът на ГЕРБ за конкурент на Румен Радев ще успее да консолидира общественото внимание и съответно – гласуване.

Той определи предстоящите избори като 2 в 1, но е категоричен, че коалиция ГЕРБ - БСП на този етап е невъзможна.

"Смесването на кампаниите е предизвикателство за абсолютно всички. Битка за визии как трябва да изглежда президентската институция, а от друга страна - спор за политики как трябва да изглежда управлението на държавата", каза Васил Стефанов.

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
или поне да прави цинкови кофи... или къде изчезна оня сладур Барни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
айде осветли ни де... само недомлъвки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
тва не е ли завъшил школата в симеоново ( Бащицата , гешев ) , или НСА физкултура ( цв цв ) , или поне да е оператор на виолончело ( слави трифонов ) ич не ми го фалете ... не става ... чета , в този стил са коментарите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Да, всичко започна с американските действия по "Магнитски".Обаче след тях някой осмели ли се да скочи на долуизписаните мръсниции и да им спре кражбите? Видя се, че прокуратурата въобще не става за тази работа, защото е подчинена на мафията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
Ще се изненадаш като разбереш кой всъщност ги спря.Кирил Петков няма нищо общо. Той е просто хубавец. ;-) другата дума за полезен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
В настоящият момент аз лично не бих гласувал за никой друг освен за Кирил Петков. Стига да не влезе в политиката с неподходящи политически субекти.За пръв път някой, макар и временно назначен, спря корупционни течове към българската престъпност за 1-2 милиарда лева. Кой друг досега въобще е дръзвал да осветлява корупционни схеми на български престъпници от ранга на Борисов, Доган и Пеевски? И кога е имало прозрачност в процесите случващи се в министерството на икономиката и в държавните дружества?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
харалан ... на баце човека прави анализ на опозицията, смех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Има дълга опашка от желаещи да харчат ... а "Освен това хората, които се занимават с рисково инвестиране, са експерти по прелъстяване - другото в което са експерти са фалитите - за пример точно тия хубавци ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още