IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата жена вътрешен министър в Япония влиза в битката за наследник на Суга

Санае Такаичи ще спори за лидерската позиция в ЛДП с бившия външен министър Фумио Кишида и Таро Коно, който отговаря за ваксинационната кампания в страната

17:08 | 08.09.21 г.
<p>
	Санае Такаичи.<em> Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Санае Такаичи. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

60-годишната Санае Такаичи, бивш министър на вътрешните работи на Япония, обяви кандидатурата си за лидер на управляващата Либерално-демократична партия, съобщава Nikkei Asia Review.

В началото на месеца премиерът Йошихиде Суга обяви, че се оттегля от лидерското място в ЛДП точно преди гласуването за лидер на партията преди наближаващите общи избори в страната.

Суга заяви, че няма да се кандидатира за лидер на ЛДП по-късно този месец. Който и да стане следващият лидер на партията, на практика е сигурно, че ще стане премиер поради мнозинството на партията в парламента.

Такаичи се стреми да представлява консервативното крило на партията, която доминира в следвоенната японска политика. Според медийните съобщения тя е подкрепяна от бившия премиер Шиндзо Абе, който управляваше Япония между 2012 и 2020 г.

Такаичи стана първата жена министър на вътрешните работи във втората администрация на Абе през 2014 г. 

Въпреки че медиите посочват, че влиятелният Абе е обявил подкрепата си за Такаичи, тя не се представя особено добре в проучванията на общественото мнение, което може да попречи на стремежите ѝ.

Победителят за ръководната позиция в ЛДП ще трябва да поведе партията в изборите за Долната камара, които ще се проведат през ноември.

Такаичи заяви, че иска да работи по въпроси, оставени нерешени от предишните администрации, като например постигане на 2-процентно ниво на инфлацията и въвеждане на законодателство, "което предотвратява изтичането на чувствителна информация към Китай".

Тя посочи, че е необходимо да се състави допълнителен бюджет възможно най-скоро, за да се подсили японската здравна система, която е притисната от разпространението на коронавируса.

Член на най-консервативното крило на партията, Такаичи често посещава храма Ясукуни, паметник на загиналите във войните. Подобни посещения на японски лидери разгневяват стари врагове като Китай и Южна Корея, пише Ройтерс.

Такаичи също се противопостави на разрешаването на семейните двойки да запазват отделни фамилии, което разочарова защитниците на правата на жените.

В същото време бившият външен министър Фумио Кишида заяви, че страната трябва да се стреми към нова форма на капитализъм, за да намали разликата в доходите, които се задълбочават по време на пандемията от коронавирус.

Кишида е друг кандидат за лидер на ЛДП, който се стреми да наследи на поста досегашния премиер Йошихиде Суга.

Популярният министър на ваксинационната кампания срещу COVID-19 Таро Коно също сигнализира, че желае да се кандидатира за поста, допълва Ройтерс.

Според Кишида дерегулацията по време на ерата на реформите в началото на този век е увеличила разликата между бедните и богатите и че „Абеномиката“ на бившия премиер Шиндзо Абе, която се стреми да поправи разпокъсаните финанси чрез постигане на висок растеж и увеличаване на данъчните приходи, не предоставя търсените ползи.

"Без разпределение на богатството няма да има увеличение на потреблението и търсенето ... няма да има по-нататъшен растеж, ако разпределението на богатството се загуби", предупреждава Кишида на презентация на своите икономически предложения в Токио.

"Ще се стремя да изградя нов капитализъм в японски стил. Най-голямото предизвикателство в макроикономическата политика е да се сложи край на дефлацията. Ще се придържам към три стъпки на смела парична политика, гъвкави фискални разходи и стратегия за растеж", изтъква той.

По неговите думи „Абеномиката“ постига нужните ефекти в растежа, но по отношение на разпределението на богатството тя не успява да се справи.

Според Кишида Японската централна банка (ЯЦБ) трябва да поддържа целта си за ниво на инфлация от 2%, тъй като „това е световен стандарт“ и промяната му ще изпрати грешно съобщение до пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още