IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капиталът на "Алтерко" ще може да се увеличава и чрез варанти

Съветът на директорите има право да реши до средата на 2024 г. да увеличи капитала до достигане на общ номинален размер от 25 млн. лева

14:29 | 08.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Алтерко“ АД си дава възможност за увеличаване на капитала с варанти и конвертируеми облигации. Това става с промяна в устава на дружеството, която акционерите ще гласуват на извънредно общо събрание.

Събранието е насрочено за 15 октомври, вижда се от публикуваните материали на сайта x3news.com.

В сега действащия устав на дружеството е записано, че при увеличение на капитала чрез превръщане на част от печалбата в капитал новите акции се разпределят между акционерите, вкл. и дружеството, когато то притежава собствени акции, съразмерно на участието в капитала.

В предложения нов устав се посочва, че капиталът на дружеството може да бъде увеличен чрез издаване на нови акции, превръщане в акции на облигации, издадени като конвертируеми, упражняване на права за записване на нови акции въз основа на издадени варанти, които дават право за записване на нови акции от капитала на дружеството, превръщане на част от печалбата в капитал.

Увеличението на капитала ще се извършва по решение на общото събрание на акционерите, прието с мнозинство.

Освен това се предлага до средата на 2024 г. съветът на директорите на компанията да има право да взема решения за увеличаване на капитала ѝ по който и да е от предвидените способи, с изключение на превръщане на част от печалбата в капитал, до достигане на общ номинален размер от 25 млн. лева посредством издаване и публично предлагане на до 10 млн. броя нови безналични, обикновени, поименни акции с право на един глас, с номинална стойност от 1 лев всяка и емисионна стойност за една акция, определена с изрично решение на съвета на директорите.

В сега действащия устав на дружеството лимитът е 18 млн. лева с издаването на до 3 млн. акции.

Съветът на директорите също така има право да взема решения за издаване на варанти и конвертируеми облигации, като в този случай правилата на тази разпоредба се прилагат съответно, предвиждат промените.

С поправките се въвежда и възможност за създаването на консултативен съвет като съвещателен орган. Той ще се конституира и деконституира от съвета на директорите, който ще определя числения и персоналния му състав, срока на съществуването му, възнагражденията и мандата на неговите членове, да приема, изменя, отменя и следи за изпълнението на всички и всякакви документи, касаещи консултативния съвет.

Този съвет ще изготвя и предоставя стратегически насоки и програми за развитие на компанията, ще следи дейността и резултатите от дейността на дружеството, за да дава предложения за подобрение на някои аспекти от дейността му, ще предоставя информация относно текущото развитие и тенденциите в бизнес сектора, в който „Алтерко“ оперира, ще предоставя информация за иновативни практики, както и препоръчва и разработва програми за въвеждане на такива практики, предлага подобрения на продуктите и услугите на дружеството, предлага стратегии за подобряване на позициите на компаниите на пазарите.

Решенията, докладите, стратегиите и всички други документи, издадени от този съвет, нямат задължителен характер и не подлежат на изпълнение, освен ако съветът на директорите не реши друго.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още