IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКК: Новите назначения в Съвета на директорите противоречат на закона

Министърът на икономиката защити назначенията си и ги определи като напълно законни

13:44 | 08.09.21 г. 2
<p>
	Министърът на икономиката Кирил Петков.&nbsp;<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Министърът на икономиката Кирил Петков. Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Назначаването от министъра на икономиката Кирил Петков на двама нови независими членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) противоречи на Закона за публичните предприятия (ЗПП), тъй като те не са избрани с конкурсна процедура, се казва в позиция до медиите на държавното дружество.

То публикува подписан от министър Петков протокол от 2 септември за назначаването на Валери Белчев и Ваня Караганева за независими членове на Съвета на директорите на ДКК до провеждането на конкурс. Друго решение предвижда Валери Белчев и Анастас Гогов, в качеството му на представител на държавата в Съвета на директорите, да представляват ДКК пред трети лица.

Според държавното дружество, което Петков определя като „холдингов чадър“ и „огромна черна дупка откъм контрол и прозрачност“, вписаната промяна в начина на представляване на дружеството чрез едноличен избор на двама изпълнителни директори без решение на Съвета на директорите на ДКК също представлява нарушение на ЗПП.

„Бихме искали да подчертаем, че сме готови да окажем всякакво съдействие за осъществяване на стратегията на министъра на икономиката във връзка с ДКК – при спазване на действащото законодателство, утвърдено от Народното събрание и съобразно решенията, приети от Министерски съвет“, се казва в позицията на държавното дружество.

„Вярваме, че безусловното спазване на законите е жизненоважно за демократичното развитие на страната, независимо от политическата ситуация във всеки един момент“, се допълва в съобщението.

По-рано днес министър Петков защити назначенията си в Съвета на директорите на ДКК и ги нарече „напълно законни“. Той допълни, че са констатирани огромен брой незаконни действия в ДКК. „Всички тези процедури без търг и конкурс, които са текли, за нас са недопустими“, категоричен беше Петков. Според него е недопустимо хората, които са участвали в тези решения, да продължат своята дейност.

Петков съобщи още, че утре заедно с регионалния министър ще направят още разкрития за нередности в ДКК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Едно нарушение не оправдава друго. Да не говорим, че тоя *** е нелегитимен и няма право да решава каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Безочие от страна на калинките на борисов!!!! Такива ги е надробил през годините и такава стройна система на разруха, грабеж и корупция е създал, че разбира се на тях ще им харесва неговото управление, нищо, че бастиса държавата. Може би нямат деца да мислят за техния живот, или са ТОЛКОВА порочни. След идиотските нарушения на ББР, Автомагистръли, БКК и т.н. естествено е да им харесва и всички действия за разваляне на рахатлъка им за сметка на хората и държавата според тях да противоречат на закона. На кой закон, на боковия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още