IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Духът на Меркел е главният герой в предизборната надпревара в Германия

Може би именно Олаф Шолц обединява нуждата от запазване на политиките и търсенето на нещо ново в управленския стил

13:36 | 08.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел и Армин Лашет. <em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Ангела Меркел и Армин Лашет. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

С напредъка на вечерта Армин Лашет изглежда потъва все повече в стола си. Лидерът на Християндемократическата партия (ХДС) бе на сцената в Берлин миналата седмица, но не за да говори за опита си или да обяснява как може да промени страната към по-добро. Той разговаря с автор на нова биография на канцлера Ангела Меркел. 

Макар че партията му може би върви към провал на следващите избори, които ще се състоят на 26 септември, това изглежда като необичайно оползотворяване на времето му. Лашет не може да убеди избирателите да му се доверят да поведе страната. И докато текат последните дни на предизборната кампания, той прекара 90 минути в отговори на въпроси не за себе си, а за жената, която напуска поста. 

Доскоро Меркел до голяма степен стоя извън предизборната кампания. И все пак дори с отсъствието си тя бе основна фигура в нея. Сега плаващите гласоподаватели на Меркел - които са лоялни към нея, но не и към партията, ще решат изхода от вота. Канцлерът продължава да е далеч по-популярна от тези, които се надяват да я наследят. Германците изглежда продължават да ценят стабилното й управление особено във времена на криза.

При представянето на книгата Лашет заяви, че липсата на настроения срещу досега управляващите правят кампанията специална.  

“Чувството е различно спрямо последните месеци на Хелмут Кол”, коментира той. “Тогава усещането беше - 16 години стигат. Това беше преобладаващият слоган през 1998 г. Никой няма да каже това за Ангела Меркел сега”, допълни лидерът на ХДС.

Лашет и неговите опоненти - Олаф Шолц от Социалдемократическата партия и Аналена Бербок от Зелените - също са преценяни спрямо стандарта “Меркел”. Първа се препъна Бербок, когато стана ясно, че е раздула CV-то си и е плагиатствала пасажи от новата си книга. Както го описа друг член на партията - новобрански грешки, които издадоха липсата й на опит. А тя е фатален недостатък, когато водиш партия с радикална репутация. 

И тогава, когато тежките наводнения застигнаха Западна Германия, Лашет бе уловен да се смее, докато президентът Франк-Валтер Щайнмайер отдава почит на жертвите. Клипът кристализира съмненията, че на него просто му липсва достолепността за канцлер. Оттогава подкрепата му намалява. Като кандидат, обещаващ да продължи делото на Меркел, той не може да разчита и на свежи политически идеи, за да даде инерция на кампанията си. 

Всъщност Шолц - стриктният финансов министър и умерен социалдемократ, изглежда предлага най-голяма близост с Меркел. Трезв, сериозен, дори “роботизиран” - той изглежда може да се хареса на плаващите избиратели на Меркел. Неговата платформа, изградена върху висока минимална заплата, достъпни жилища и стабилна пенсионна система, е почти старомодна, но също така е и ясна и разбираема. Шолц защитава идеята за по-висока минимална заплата от известно време и вътре в управляващата коалиция. Той носи и духа на продължаващите политики. 

“Няма апетит за политическа промяна или промяна на стила”, коментира Даниела Шварцер от фондация “Отворено общество” в Берлин. Според нея обаче има апетит за канцлер, който да не е от ХДС. 

“Има все по-голям брой хора, на които им е омръзнало с навика на Меркел за приглушена политика, за нерешаване на въпроси, за ръководене отзад. Но в същото време те не искат сътресения”, допълва тя. 

От лагера на Шолц казват, че техният човек е усетил това настроение. Германците може и да искат да запазят стила на Меркел и цялостния й подход, но също така  искат нейният наследник да реши проблемите, които тя остави: нископлатените работни места, технологичната изостаналост, плахите климатични политики. Силовата намеса на Меркел в кампанията във вторник, предупреждението за риск от лява коалиция и похвалата за умереността на Лашет показват, че Шолц надвива ХДС. 

През по-голяма част от последното десетилетие Меркел получаваше кредит за политиките на нейните лявоцентристки коалиционни партньори. Това потисна подкрепата за социлдемократите до екзистенциални нива и разгневи консервативните кръгове на нейната партия, но направи самата Меркел популярна. Сега социалдемократите се готвят да си върнат обратно отишлите у Меркел гласове. 

“Партията (ХДС) винаги разчита на силата на Меркел”, посочва близък на Шолц. “Може да се нарече самодоволство”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
да ходи в пенсия ... въпреки че мястото и е в панделата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още