IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП събра 162 млн. лв. просрочени задължения от получатели на обществен ресурс

Над 96% от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки към края на юли са били погасени

15:09 | 08.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на годината до края на юли публичните изпълнители на Националната агенция за приходите (НАП) са събрали повече от 162 млн. лв. просрочени задължения от получатели на обществен ресурс. Това съобщиха от приходната администрация, като уточняват, че е използвана автоматизираната система за уведомяване на НАП преди плащане от държавата към частни субекти.

Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси да се провери дали компанията няма неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения. 

Ако фирмата е длъжник към бюджета, публичен изпълнител на НАП може да използва цялата или част от сумата на плащането, за да погаси дълговете към бюджета.

От началото на годината до края на юли в специализирания софтуер са обработени почти 350 хил. заявки за плащане от държавата към частни субекти, като в близо 25 хил. случая получателите на обществен ресурс са се оказали длъжници към фиска.

Общо подобрение на събираемостта отчитат още от приходната агенция, като съобщават, че над 96% от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки към края на юли са били погасени – в срок или след предприемане на мерки за събирането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още