IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите разходи подлагат на натиск британските строителни компании

Недостигът на работна ръка и материали ограничава експанзията на строителния сектор

19:07 | 08.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Разходите за строителни материали и труд в британския строителен сектор са нараснали главоломно през август, а глобалният недостиг на оборудване и работна ръка е ограничил експанзията му, пише Financial Times.

Ръстът на производствените разходи се е ускорил до второто си най-високо равнище от началото на воденето на статистика от IHS Markit/Cips през 1997 г., като отстъпва само на покачването през юни.

Ян Кросби, ръководител на инфраструктурата, жилищата и строителството в британското подразделение на KPMG, казва, че забавянията във веригите на доставка не са позволили на строителните компании „да поемат нова работа… в момент, когато икономиката се възстановява“.

„Растящите цени на ключови строителни материали наред с недостатъчните наличности и дългите забавяния принуждават някои строителни компании да признават на клиентите си, че просто не могат да отговорят на търсенето на строителни проекти“, отбелязва Гарет Белшам, директор на консултантската компания в областта на недвижимите имоти Naismiths.

Около осем от десет мениджъри по снабдителните вериги са заявили, че са платили повече за покупките си миналия месец, казва Дънкан Брок, директор на Кралския институт за обществени поръчки и доставки (Cips). „Разходите за материали и служители нараснаха главоломно“, допълва той.

Острият недостиг на строителни материали, на транспортен капацитет и на внос заради задръстванията на пристанищата водят до увеличаване на времето за доставка до близо рекордни нива.

„Комбинацията от продължаващите коронавирусни ограничения, забавяния заради Brexit и задържане на товари е отговорна, а строителните компании не успяха да завършат част от текущата си работа“, коментира Брок.

В същото време плащанията на подизпълнители са нараснали до нов връх, показва допитването. Строителство Строителство

Строителните компании съобщават и че плащат по-високи заплати заради недостига на чуждестранни служители и продължаващата липса на квалифицирана работна ръка.

Индексът на мениджърите по поръчките в строителството IHS Markit/Cips, който измерва стабилността на сектора, е намалял до 55,2 пункта през август спрямо 58,7 пункта предходния месец – най-ниското ниво от февруари насам. В същото време ръстът на новите бизнес договори се е забавил до петмесечно дъно.

Строителството на бизнес имоти е най-добре представилата се категория миналия месец въпреки забавянето на ръста до шестмесечно дъно, следвано плътно от жилищното строителство. Гражданското и инженерно строителство е останало най-вялият подсектор за четвърти пореден месец.

Строителството се представя по-добре от други области от британската икономика по време на пандемията, стимулирано от силното търсене на жилища.

През юни строителната продукция се върна на нивата преди пандемията, докато ръстът в секторите на услугите и индустрията е надолу със съответно 2,1% и 3,2%.

Самюъл Томбс, главен икономист за Великобритания в консултантската компания Pantheon Macroeconomics, отбелязва, че оттеглянето на държавната подкрепа за жилищния пазар в края на септември наред с растящите цени ще ограничат бързото разширяване на строителния сектор в краткосрочен план.

„Трудно можем да очакваме, че строителната дейност ще продължи да расте толкова много в краткосрочен план“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още