IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли живот след ЕЦБ? Дебатът започва

Колкото по-дълго остане на пазара да купува дълг и да държи доходността ниска, толкова по-близо ще е банката до това да наруши някои от собствените си правила

08:10 | 09.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

С връщането на европейската икономика към живота Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обсъди намаляването на пандемичните си стимули на срещата си в четвъртък. Това ще е началото на мъчна и дълга дискусия за това как да бъдат свити мерките за борба с кризата, които поддържат блока, посочва Ройтерс в материал. 

ЕЦБ осигурява рекордна парична подкрепа за еврозоната от началото на пандемията. Но сега вече икономическият растеж в зоната е стабилен, безработицата намалява, а инфлацията расте, създавайки условия за дебат, който ще формира хода на движение на банката за години напред.

На пръв поглед изглежда просто: икономиката е отново на линия и дори пандемията да продължи, Европа се научи да живее с нея, така че кризата - casus belli за ЕЦБ - приключи.

Но според някои това е криза като никоя друга и прибързаното орязване на подкрепата рискува работата на банката и то когато пандемията далеч не е приключила.

Също така ЕЦБ вече почти десетилетие не успява да достигне целта си за инфлацията и инвеститорите се съмняват в нейния ангажимент, което прави оттеглянето на подкрепата особено рисково.

Първото решение, намаляването на покупките на облигации, предстои в четвъртък и може да се окаже относително лесно, замаскирайки други, по-дълбоки разделения.

Консервативните централни банкери начело с французина Франсоа Вилроа дьо Гало настояваха такова понижение да влезе в дневния ред на срещата, предизвиквайки скромна пазарна реакция. Самият факт, че нито един гълъб - жаргон за привърженик на по-облекчените парични политики - не се възпротиви публично, намеква, че ходът сам по себе си няма да предизвика противоречия. 

Според анализатори, анкетирани от Ройтерс, месечният обем в рамките на програмата за извънредни покупки PEPP може да се свие до 60 млрд. евро от сегашните 80 млрд. евро, преди да намалее още в началото на следващата година преди кая си през март.

“Очакваме ЕЦБ да обяви намаление на покупките по PEPP за четвъртото тримесечие, тъй като макрообстановката значително се подобри”, коментираха икономисти на Barclays. “Прогнозите за растежа и инфлацията ще бъдат ревизирани в посока нагоре”, допълват те.

Но посланието, придружаващо такъв ход, би било по-важно. Ястребите, които подкрепят строгите парични политики, ще го приемат като първа стъпка към обръщане на политиката, докато за гълъбите, които са мнозинство в 25-членния Управителен съвет, това ще е просто поредна мярка, а не началото на затягане на коланите.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн вече каза, че всяко едно решение, взето през септември, ще е периферно, тъй като банката ще продължи да оказва обилна подкрепа, тъй като истинските дискусии за ограничаване на мерките за борба с кризата се очакват по-късно.

“Очакваме (управителят на ЕЦБ Кристин - бел.ред.) Лагард да се опита да убеди пазарите, че намалените потоци по PEPP не са сигнал за ограничаване, а по-скоро техническа корекция”, посочи икономистът на UniCredit Марко Вали. 

Гълъбите също така се очаква да подчертаят, че дори и извънредните мерки да приключат през март, то остават други инструменти за прилагане, имайки предвид прогнозите за слаба инфлация и факта, че ЕЦБ по-скоро би останала предпазлива, отколкото да прибегне до какъвто и да е било друг ход.

Скоростта, с която ЕЦБ ще намали подкрепата, ще е гореща тема, защото има по-широк ефект  върху правилата, които управляват по-конвенционалните, неизвънредни покупки на облигации - основният инструмент на банката отвъд пандемията.

Колкото по-дълго остане на пазара да купува дълг и да държи доходността ниска, толкова по-близо ще е до това да наруши някои от собствените си правила, които са абсолщтни “червени линии” за някои централни банкери. 

Особено важно е правилото, което забранява ЕЦБ да купува повече от една трета от дълга на дадена страна - праг, който достига в няколко държави.

Друго правило като това да купува само предварително зададени количества активи и в прпорция с икономиката на всяка държава също може да бъде поставено на изпитание, дразнейки консерваторите, които настояват за спазването на правилата. 

ЕЦБ може просто да промени някои от тези правила, но за ястребите подобна гъвкавост трябва да остане запазена само за кризи и тъй като Европа се завръща към нормалността, то ЕЦБ трябва също да направи крачка назад.

“Първото Р в РЕРР е за пандемичен (Pandemic Emergency Purchase Programme – бел. ред.), а не за постоянен (permanent - бел. ред.) и за това  си има причина”, коментира миналата седмица управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
А как е имало живот преди ЕЦБ? И изобщо преди всички банки? Май е бил истински свободен и щастлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още