IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР поема отговорността за оградата по границата с Турция

Очаква се ремонтите на съоръжението да струват около 4 млн. лева, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков

12:35 | 09.09.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министерството на вътрешните работи (МВР) ще поеме отговорността за оградата по границата на България с Турция. Това съобщи премиерът Стефан Янев след заседанието на Съвета по националната сигурност, което се проведе днес.

На съвета се обсъди състоянието и капацитета на националната сигурност във връзка с евентуална нова мигрантска вълна заради ситуацията в Афганистан.

Янев обясни, че се подготвя предложение за решение на Министерския съвет, така че Министерството на отбраната и областните управители на граничните области, които в момента отговарят за оградата, да прехвърлят всички дейности на МВР, по-конкретно Гранична полиция.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков допълни, че в момента се работи за финансовото обезпечаване на дейностите.

„Има съгласие на областните управители, изяснени са проблемите“, посочи той и обясни, че в момента се прави заснемане, за да се види действителното състояние на оградата. 

Направени са предварителни разчети, според които ремонтите ориентировъчно ще струват около 4 млн. лева. Това включва и някои подобрения на друга инфраструктура за безпроблемно патрулиране в района.

Решение за изграждане на оградата беше взето още през 2013 г., преди голямата мигрантска вълна през 2015 г. Съоръжението беше завършено през 2017 г. и струва на държавата около 200 млн. лева.

По-рано тази година обилните дъждове в региона събориха част от оградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
За 200 млн и след 4 години ДЪЖД я съборил... нямам думи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още