IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдържанието на растителни мазнини в шоколада ще се изписва изрично

Нова наредба определя изискванията към шоколада, шоколадовите продукти и какаовото масло

16:15 | 11.09.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Забранява се влагането на немлечни животински мазнини и продукти от тях в шоколада и шоколадовите продукти. Съдържанието на растителни мазнини, различни от какаовото масло, се предвижда да се означава със специален надпис отделно от съставките на шоколади и шоколадови продукти, в близост до търговското наименование на продукта, със същия размер и контраст на шрифта на текста. 

Това е записано в проект на нова наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти.

Текстът на наредбата и мотивите на вносителя са публикувани на сайта на портала за обществени консултации strategy.bg. Обсъждането ще продължи до 8 октомври.

С наредбата се определят изискванията към продукти като какаово масло, какао на прах и какао, нискомаслено какао, шоколад на прах, шоколад за напитки, подсладено какао, шоколад, млечен шоколад, шоколад със сметана, шоколадови бонбони и други.

За какаовото масло например се изисква да съдържа свободни мастни киселини, изразени като олеинова киселина, не повече от 1,75 %; неосапуняеми вещества, определени чрез използване на петролеев етер, не повече от 0,5 %. Когато какаовото масло е получено чрез пресоване на какаовите зърна, съдържанието на неосапуняеми вещества трябва да е не повече от 0,35%.

Какаото на прах или само какао е прахообразен продукт, който е получен чрез смилане на почистени, обелени и печени какаови зърна и който е с водно съдържание не повече от 9% и съдържание на какаово масло в сухото вещество не по-малко от 20%.

За шоколада на прах е определено, че това е продукт, който представлява смес от какао на прах и захари и съдържа не по-малко от 32 % какао на прах.

Млечният шоколад трябва да съдържа по-малко от 25% обща суха какаова маса, 14% сухо мляко, 3,5% млечни мазнини, 25% обща масленост, шоколадът със сметана – поне 5,5% млечни мазнини, а обезмасленият – до 1%. Белият шоколад трябва да е с поне 20% какаово масло, 14% сухо мляко.

Текстовете предвиждат, че не се допуска влагането на аромати, които наподобяват вкуса на шоколад или млечни мазнини, в повечето видове шоколад

Количеството на растителни мазнини в шоколадовите продукти не може да превишава 5% от общата маса на крайния продукт, която се изчислява след изваждане на масата на добавените хранителни съставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
както и на сиренето , налЕ ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още