IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отново разследва Google - този път заради гласовия асистент

Междувременно нарастват опасенията за потенциални конкурентни практики на пазара на дигитални асистенти

14:55 | 09.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Gray/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Gray/Bloomberg

Американският интернет гигант Google е изправен пред подновено антимонополно разследване в Европейския съюз (ЕС) за това дали може да е принуждавал производителите на устройства с Android да използват по подразбиране неговия гласов асистент Google Assistant, написа в Twitter репортер на MLEX, предава Ройтерс.

Най-новото разследване започва на фона на опасенията за потенциални антиконкурентни практики в надпреварата за пазарна доминация между Alexa на Amazon, Siri на Apple и Google Assistant.

Google вече се изправя пред големи глоби от Европейската комисия, която заяви, че компанията е използвала своята популярна мобилна операционна система Android, за да попречи на конкурентите си – практика, която датира от 2011 година.

Google не е отговорила веднага на запитването за коментар пред Ройтерс.

Европейската комисия е отказала да коментира и е насочила журналистите към изказването от 9 юни на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер по време на пресконференция относно резултатите от секторно проучване на интернет на нещата, в рамките на което респондентите са изразили притеснения относно централната роля на гласовите асистенти в умните устройства и услуги, както и от поведение, което влияе негативно на конкуренцията.

“Има опасения относно опитите да се ограничи броят на гласовите асистенти, достъпни на умните устройства“, коментира тогава Вестагер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още