IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс финансира стартъп за разработка на лекарства

Компанията ползва софтуер с изкуствен интелект, за да съкрати процеса

17:48 | 09.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Бил и Мелинда Гейтс подкрепиха британски стартъп, който се опитва да създаде нови лекарства, използвайки софтуер с изкуствен интелект, пише CNBC.

Базираната в Оксфорд Exscientia обяви, че е подписала четиригодишна сделка за 70 млрд. долара с Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Стартъпът твърди, че ще използва част от финансирането, за да финансира опита си да разработи нови антивирусни лекарства, които могат да бъдат ползвани за лечението на Covid-19 и за спиране на разпространението на бъдещи пандемии.

Exscientia се фокусира върху разработката на лечение на Covid-19 и други коронавируси, срещу грип и предавания от животни на хора вирус Нипа, който може да причини респираторни проблеми.

„Продължаващата пандемия от Covid-19 подчертава колко спешно трябва да се разработят безопасни и ефективни широкоспектърни лекарства, за да увеличим защитата си срещу вируси и техните варианти“, коментира главният изпълнителен директор на стартъпа Андрю Хопкинс.

Подходът на Exscientia цели да се бори с частите на вирусите, които е най-малко вероятно да се изменят, което позволява на учените да разработят лечения, които теоретично биха могли да се справят с бъдещи вируси.

Въпреки че ваксините осигуряват защита срещу Covid-19, има малък брой лечения за пациенти, които са дали положителен резултат до този момент.

Ефикасността на ремдесивир, единственото антивирусно лекарство, одобрено за лечението на Covid, не е перфектна, а много лекари разчитат на лекарства, които облекчават симптомите.

Exscientia твърди, че софтуерът с изкуствен интелект може да намали времето, необходимо за откриване на нови лекарства, с до 80%.

Компанията е сключила сделка за 1,2 млрд. долара с американската фармацевтична фирма Bristol Myers Squibb, която вече има няколко лекарства в процес на клинично изпитване.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс не разкрива колко голям дял от Exscientia е получила в замяна на инвестицията, която е втора за компанията.

През май Бил и Мелинда Гейтс обявиха, че се разделят след 27-годишен брак, но двамата решиха да продължат да работят заедно в рамките на фондацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още