IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕЦБ отключи разнопосочни реакции на европейските борси

Полската компания InPost оглави Stoxx 600, след като акциите ѝ поскъпнаха с 5 на сто заради 37-проценто увеличение на печалбата за второто тримесечие

19:38 | 09.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Трейдър на пода във Франкфурт.&nbsp;<em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg *** Local Caption *** Allan Klein</em></p>

Трейдър на пода във Франкфурт. Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg *** Local Caption *** Allan Klein

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията без единна посока на фона на решението на Европейската централна банка да забави темпа на изкупуване на облигации, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа спад от 0,06% до 467,57 пункта.

Германският показател DAX напредна с 0,08% до 15 623,15 пункта.

Френският индекс CAC отчете ръст от 0,24% до 6684,72 пункта.

Британският измерител FTSE се понижи със 71,32 пункта, или с 1,01%, до ниво от 7024,21 пункта.

ЕЦБ взе решение да забави покупките на облигации, емитирани като част от програмата за извънредни ситуации заради коронавируса (PEPP), през четвъртото тримесечие. Централните банкери считат, че благоприятните понастоящем условия за финансиране могат да се поддържат дори при по-бавни темпове на закупуване в рамките на PEPP.

европейски европейски

След края на заседанието председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че условията за финансиране на компаниите все още са благоприятни. Тя обяви текущите прогнози за растежа на еврозоната. За тази година ЕЦБ очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 5,0 %.

Икономистите обърнаха внимание и на икономическите данни от еврозоната. Германският износ нараства за 15-ти пореден месец - с 0,5% в сравнение с предходния месец. Износът вече е с 1,6 процента по-висок в сравнение с февруари 2020 г., месец преди налагането на първите ограничения заради пандемията в Германия.

В сряда управителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли заяви, че са спазени минималните критерии за по-строга парична политика на Обединеното кралство. Той заяви пред парламента, че служителите на АЦБ са били равномерно разделени по време на заседанието през август относно въпроса дали има ясни доказателства, че е постигната целта за 2 процента устойчиво ниво на инфлацията.

При индивидуалните акции книжата на EasyJet се понижиха с 10,2%, след като превозвачът обяви издаване на права, тъй като се стреми да набере 1,2 млрд. евро, за да финансира своето постпандемично възстановяване.

Цената на акциите на Genus се понижи със 7,5%, след като биотехнологичната компания представи отчет, който не успя да отговори на очакванията на анализаторите.

Полската компания InPost оглави Stoxx 600, след като акциите ѝ поскъпнаха с 5 на сто заради 37-проценто увеличение на печалбата за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още