IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергия влиза във фокуса на претендентите за премиерския пост в Япония

Докато Таро Коно продължава открито да се противопоставя на използването на атома за енергия, Кишида и Такаичи се застъпват за ядрените централи

22:30 | 09.09.21 г.
<p>
	Таро Коно (горе вдясно) и Санае Такаичи (долу вляво). <em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Таро Коно (горе вдясно) и Санае Такаичи (долу вляво). Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Докато надпревара за лидерска позиция на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия (ЛДП) се нагорещява, енергийната и екологичната политика влизат във фокуса на политическите дебати, подновявайки спора относно безопасността на мирния атом и неговата бъдеща употреба, пише Nikkei Asia Review.

Бившият външен министър Фумио Кишида, както и бившият министър на вътрешните работи Санае Такаичи обявиха, че се кандидатират за лидерската позиция на партията, като заявка за мястото отправи и министърът на ваксинационната кампания в страната Таро Коно. Те изложиха различни виждания за ролята на ядрената енергия и възобновяемите източници по пътя на Япония към постигане на целите за климата. 

Администрацията на премиера Йошихиде Суга обеща да постигне въглероден неутралитет в национален мащаб до 2050 г. и да намали емисиите с 46% спрямо нивата от фискалната 2013 г. до фискалната 2030 г.

Съществува особен интерес към предишната антиядрена позиция на Коно, рядко срещата за партия, която традиционно подкрепя този тип енергия.

"Защо я наричаме "чиста енергия ", когато произвежда радиоактивни отпадъци?" пита Коно на заседание на Комисията за енергийна политика на ЛДП през юли 2011 г., месеци след катастрофата с АЕЦ „Фукушима“. Коно е съосновател на междупартийния съюз срещу ядрената енергия.

Той използва малко по-различен тон, когато говори пред журналисти по-рано тази седмица, подчертавайки широкото налагане на възобновяемата енергия като „основен приоритет“.

"Ядрената енергия вероятно ще изчезне в крайна сметка, но нямам намерение да казвам "стоп" утре или догодина", изтъква той.

Коно призна, че рестартирането на ядрените централи, за които е потвърдено, че са безопасни, ще бъде „до известна степен необходимо, ако се стремим към въглеродна неутралност“. Но на въпрос дали мнението му за ядрената енергия се е променило, той категорично заяви, че „не е“.

Тези негови забележки може да имат за цел да премахнат ядрения дебат от светлините на прожекторите в надпреварата за лидерство в ЛДП.

В новата си книга „Да тласнем Япония напред“ Коно пише, че „неща, които не можете да правите като депутат от управляващата партия, можете да правите, ако имате властта на министър в кабинета. Да имате власт означава, че ако искаш да направиш нещо, можеш да го направиш", посочва той.

В същото време плановете за икономическа политика на Кишида, обявени в сряда, включват въвеждането на възобновяема енергия „доколкото е възможно“, заедно с инвестиции в области като батерии и модерни компактни ядрени реактори.

По въпроса за ядрената енергия Кишида заяви, че "важно е да рестартираме съществуващите ядрени централи преди да изградим или разширим" капацитета.

„Когато поставяме цели за декарбонизация, трябва да обърнем повече внимание на японската индустрия и да мислим за това отговорно“, изтъква той пред Nikkei в интервю от миналата седмица.

Проект на последния правителствен енергиен план, публикуван през юли, поставя за цел Япония да генерира от 36% до 38% от енергията си от възобновяеми източници през фискалната 2030 г.

60-годишната Такаичи, която има зад гърба си подкрепата на бившия премиер Шиндзо Абе, призова по време на брифинг за създаване на агенция, която да контролира политиката в областта на околната среда и енергетиката. Тя посочи изкопаемите горива като резервен енергиен източник, който допълва слънчевата енергия, която е зависима от атмосферните условия. Такаичи обеща допълнително увеличение на капацитета на възобновяемите енергийни източници, както и мирно използване на ядрената енергия.

Основният спорен въпрос в дебата е делът на всеки енергиен източник в бъдещия национален енергиен микс. Необходимо е да се зададат въпроси, за да се определи дали дяловете, разпределени за ядрената и възобновяемата енергия, както и за изкопаемите горива, са в съответствие с японската програма за въглероден неутралитет.

Ако възобновяемите източници са податливи на атмосферни влияния, трябва да се обсъди с какво да бъдат подкрепени и колко ще струва това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още