IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Не сме разговаряли с президента за ново служебно правителство

Ръстът на БВП от 9,6% за второто тримесечие предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор в условия на криза, посочва Румен Радев

22:52 | 09.09.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Към този момент президентът Румен Радев не е разговарял с никой министър за следващо правителство, заяви министърът на икономиката Кирил Петков след срещата с държавния глава. 

"Доколкото наближава времето и всички очакват, че тези разговори трябва да се водят - не, в този момент президентът с никой министър не е говорено за следващо правителство. По-важно в днешния разговор беше да говорим за реалните проблеми и за реалните възможности, които в момента стоят пред държавата", изтъква Петков, цитиран от БНР.

Според него няма вариант, който да е позитивен без актуализацията на бюджета „както ние сме я предвидили“.

„Много се надявам, че въпреки всичките политически страсти има национална отговорност и ще бъдат приети", добавя икономическият министър.

От своя страна Румен Радев заяви, че постигнатият ръст от 9,6 на сто на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на миналата година, предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза.

Затова е необходима своевременна актуализация на държавния бюджет от парламента, смятат Радев и министрите от служебното правителство.

Трябва да се осигурят благоприятни условия допълнителните приходи в държавната хазна, събрани от служебния кабинет, както и благодарение на икономическия ръст, да достигнат до пенсионерите, лекарите, бизнеса и нуждаещите се в кризата, е мнението на президента.

По време на разговора е била обсъдена и актуалната обстановка в страната, предизвикана от епидемията от коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Най-вероятно в ЕС крадат, но тиквата сикаджия беше шампион. Да раздадеш милиарди авансово, преди да имаш разрешение за строителство, само тоя го може. И днес се крие в зайчарника, за да не го свързват с протестите на строителите. Умората от свръхчовешкото нахалство на премиера дотук е огромна и деградираща. Да се чуди човек на доказващите се ***, които още гласуват за него. Още пари да им взема и достойнство отнема??!!!И се чудят за какво да се хванат да обвинят Кирил Петков (боко би ги насочил за какво), защото някои министри от служебното правителство ФРАПАНТНО и ДРАЗНЕЩО за нашите крадци и некадърници показват друг стил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Мутрата миналата година взе 10 млрд ... така че няма да потънат като до сега, ами ще е доста по бавно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Кирил Петков много много да не го слуша това продажно л***йно прецедента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 7
penman
преди 2 години
Лъжци и мошенници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Другаря Рундьо е фуpaжка, откъде да знае, че ръста се мери YOY и че е 10%, защото миналата година имаше голям спад 2ро и 3то тримесечие заради локдауна?! Рундьо вее 10% предизборно, все едно има няякаква заслуга в тая работа, този герой от Алиса в страната на чудесата (Шaпкap).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
той ръста е добре на хартия, ама сравнени със спада миналата година е нищо. Затова и наратива е държавата да заеме още милиарди ударно, после да изчезнат както досега - и така до момента в който контрола отвън лиши политичетата от шанса да крадат. Лековерен народ, даже в момента боготвори двата фалитара дето му харчат и бъдещите пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още