IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължителна ваксинация за милиони американци - новият план на Байдън

САЩ регистрираха 176 хил. нови случая на заразени в сряда, далеч над средното дневно ниво за юни от 10 хил. случая

08:10 | 10.09.21 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Байдън по време на посветената на новите мерки пресконференция. <em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Байдън по време на посветената на новите мерки пресконференция. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън засили натиска върху малцинството от все още неваксинирани свои сънародници с остри забележки.

„Много от нас са разочаровани от близо 80 милиона американци, които все още не са ваксинирани, въпреки че ваксинациите са безопасни, ефективни и безплатни", каза Байдън пред журналисти в Белия дом в четвъртък. Благодарение на ваксините имаме средствата да ограничим пандемията, подчерта той. По адрес на неваксинираните Байдън каза: „Бяхме търпеливи, но ни свършва търпението“. А настояването му е повече от ясно: „Ваксинирайте се“.

Американският президент представи план от шест точки в борбата с пандемията. Новите правила за ваксинация срещу коронавируса трябва да се прилагат за почти 100 милиона служители в частния сектор и сектора на здравеопазването. Правителството на американския президент Джо Байдън също така затяга правилата за ваксинация за всички служители и доставчици на федералното правителство. 

От компаниите с повече от 100 служители ще се изисква всички служители да бъдат ваксинирани или да бъдат тествани за заразяване с коронавирус поне веднъж седмично. Регламентът в момента се разработва под ръководството на Министерството на труда и ще се прилага за около 80 милиона служители от частния сектор, съобщи Белият дом в четвъртък.

Освен това всички служители в болници и здравни заведения, които приемат плащания от държавни здравни осигуровки, ще трябва в бъдеще задължително да бъдат ваксинирани. Регламентът ще се прилага за около 17 милиона служители. Държавните програми Medicare и Medicaid обхващат основно възрастните хора, хората с увреждания и нуждаещите се.

Задължителна имунизация за всички федерални служители

Малко преди това Белият дом вече потвърди, че всички служители на федералното правителство скоро ще трябва да бъдат ваксинирани. Ще има само малко изключения по специфични здравословни или религиозни причини, заяви говорителката на Байдън Джен Псаки. Представеният по-рано вариант за избягване на  задължителната ваксинация чрез редовни тестове следва да бъде прекратен. Схемата трябва да се прилага и за компании, които работят за правителството, пише още германският Handelsblatt.

Федералните служители имат на разположение до 75 дни, за да направят пълен курс на ваксинация напълно, каза Псаки. Служителите, които дотогава няма да са ваксинирани, са заплашени с дисциплинарни мерки чрез отговорния отдел по човешки ресурси, което може да доведе и до уволнение. В ролята си на един от най-големите работодатели в страната държавата искала да предостави в лицето на новия регламент модел за всички компании, каза Псаки. А доскоро Байдън многократно бе вербувал за налагане на корпоративни политики за задължителна ваксинация срещу коронавируса в бе призовавал работодателите да се задействат.

Сега обявените от Белия дом мерки допълват някои вече приети федерални разпоредби. Правилата на Пентагона и на някои агенции за ветераните вече засягат например 2,5 млн. служители.

Въпреки редица стимули ваксинационната кампания в САЩ напредва доста бавно. Досега напълно ваксинирани са 53,4% от общо 330 млн. подлежащи на имунизация хора. Около 63% са получили поне една доза от ваксината. Тя е разрешена за младежи над 12 години и възрастни. В групата от 12 години нагоре напълно ваксинирани са 62,5 на сто.

Част от новите разпоредби за ограничаване на Covid-19 e и удвояването на глобите за отказващите да носят маските на летища, жп гари, както и при пътувания в самолети, влакове и автобуси. Еднократно нарушение може да носи на провинилия от петък натам глоба от 500 до 1000 долара, обяви Министерството за защита на родината. Ако деянието бъде повторено, глобите ще достигнат до 3000 долара.

Засега не е известно колко нарушения на изискването за маска вече са били наказани от TSA с глоби. Освен това в САЩ не се предписва специфично качество на маската, поради което се приемат и прости маски от плат, например.

Поради особено заразния делта вариант на коронавируса наскоро пандемията в САЩ отново набра скорост.  САЩ регистрираха 176 000 нови случая на заразени в сряда, далеч над средното дневно ниво за юни от 10 000 случая, показват данните, събрани от Bloomberg.

Общо 2143 души в САЩ са починали от вируса за последното денонощие.

Миналата седмица Белият дом представи план на стойност 65 милиарда долара, който трябва да подкрепи страната в битката ѝ с нови биологични заплахи след отшумяването на пандемията от коронавирус.

Ваксинацията се превръща в политически въпрос

Новите правила се случват в момент, в който делта вариантът забави и силния икономически подем. По-конкретно последните по-слаби от очакваното данни за пазара на труда са отдавани от икономистите на бързото разпространение на вируса.

Особено в южните, предимно републикански щати като Тенеси и Тексас, в които делът на ваксинации понякога е само една трета от населението, вирусът в момента е широко разпространен и натоварва болниците до техните предели.

В политически аспект обаче новите правила са изключително чувствителна тема. В САЩ ваксината отдавна се е превърнала в политически въпрос, в който противници на ваксинацията могат да бъдат намерени главно сред републиканците, а поддръжници - сред демократите. Лагерите сега са толкова разделени, че дори бившият президент на САЩ Доналд Тръмп не може да убеди своите поддръжници. След като дълго време насърчаваше противниците на ваксинацията, възстановеният и ваксиниран бивш президент призова преди няколко седмици аудиторията на свое събитие в Алабама да се ваксинира. Но беше освиркан.

Осъзнавайки колко чувствителна е темата, правителството на Байдън досега се въздържаше от налагане на задължителни ваксинации. Вместо това някои от компаниите подеха този подход,  като някои предписаха или поне предложиха ваксинация на своите служители. Въпреки това все още няма единен подход дори за тези, които работят в тясно сътрудничество с други хора.

Сред авиокомпаниите, например, само United Airlines досега е направила ваксинацията задължителна. В Delta Airlines, от друга страна, ръководството избра финансов натиск: служителите, които не се ваксинират, трябва да плащат още 200 долара на месец за здравното си осигуряване, което в САЩ е обвързано с работодателя. „Ако служител с Covid влезе в болницата, това ни струва 50 000 долара“, каза изпълнителният директор на Delta Ед Бастиан, обяснявайки мярката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 9 rate down comment 4
TomaNeverni
преди 2 години
Всички разбраха ,че сте ПКовидП, ама и с 5 доза по умна няма да станете-просто буквално ще сте зеленчук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Строят ги. В Канада, Австралия САЩ. Има си го официално в правителствените сайтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Не са хубави тези насилствени манипулации. Демокрация, човешки права .....какво беше това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
хаха ... щото балканският регион е един от най-проспериращите в световен мащаб ... :))) ... следи развитието на казуса и ни информирай своевременно ... ще е интересно да знаем ... новото работно място къде ще е а дамата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
с балканския си манталитет в постигнала да е концерт майстор в държавната Виенска Опера не е *** в Тиквесторо който да сее пропаганда за ваксини за жълти стотинки, ай ваксинирай се с 6 бустъра и ни освободи от присъствието си ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Ще строят ли модерни демократични концлагери?Колко време ще им дадат за размисъл вътре преди демократичната екзекуция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Явно имаш опит и си се разпознавал много пъти. Не си мисли, че другите са бай *** като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 2 години
фащаш да четеш алеко константинов и след всеки по-дълъг диалог в книжките поглеждаш в огледало и си играеш на играта "открии десет разлики в картинката" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Да Балкански манталитет е. Силни сме и не се подчиняваме на фалшиви идеологии. За разлика от такив като теб дето се кланят на всичко и всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
хаха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още