IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън и Си Дзинпин обсъдиха как да не превърнат конкуренцията в конфликт

Разговорът е бил фокусиран върху икономическите въпроси, изменението на климата и COIVD-19

08:38 | 10.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Среща на Си и Байдън (тогава вицепремиер) през 2012 г. <em>Снимка:&nbsp;Tim Rue/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Среща на Си и Байдън (тогава вицепремиер) през 2012 г. Снимка: Tim Rue/Bloomberg 

Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин разговаряха в продължение на 90 минути в първия си телефонен разговор от над седем месеца в четвъртък, обсъждайки необходимостта да се избегне възможността конкуренцията между двете най-големи икономики в света да се превърне в конфликт, предава Ройтерс.

След едва втория телефонен разговор между лидерите, откакто Байдън встъпи в длъжност, американската страна заяви, че „скоро ще има доказателства“ относно това дали застоят в отношенията между свръхсилите, които са в най-ниската си точка от десетилетия, може да бъде прекъснат.

В изявление на Белия дом се казва, че Байдън и Си са провели „широка стратегическа дискусия“, включително в области, в които интересите и ценностите се сближават и разминават. Разговорът е бил фокусиран върху икономическите въпроси, изменението на климата и COIVD-19, каза високопоставен американски служител пред репортери.

„Президентът Байдън подчерта трайния интерес на Съединените щати към мира, стабилността и просперитета в Индо-Тихоокеанския регион и света. Двамата лидери обсъдиха отговорността на двете нации за гарантирането, че конкуренцията няма да се превърне в конфликт", се казва в изявлението. 

Някои от срещите на високо равнище след първото чуване по телефона на Си и Байдън през февруари генерираха слаб напредък по редица въпроси - от правата на човека до прозрачността относно произхода на COVID-19.

През следващите месеци двете страни се конфронтираха почти непрекъснато, често прибягвайки до ожесточени публични атаки, налагайки си взаимно санкции над длъжностни лица и критикувайки другата, че не спазва международните си задължения.

Китайските държавни медии заявиха, че Си е казал на Байдън, че политиката на САЩ по отношение на Китай налага „сериозни трудности" на отношенията, но е добавил, че и двете страни са се съгласили да поддържат чести контакти и да поискат от екипите на работно ниво да увеличат комуникациите.

„Китай и Съединените щати трябва... да покажат стратегическа смелост и проницателност, както и политическа смелост и да тласнат китайско-американските отношения към правилния път на стабилно развитие възможно най-скоро", цитират Си китайски медии.

Администрацията на Байдън, загрижена за хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан, сигнализира, че прекратяването на най-дългата война, водена от Америка, ще даде възможност на американските политически и военни лидери да се съсредоточат върху по-належащите заплахи, произтичащи от бързия възход на Китай.

Но Пекин бързо се възползва от провала на САЩ в Афганистан, опитвайки се да представи САЩ като непостоянен партньор, а външният министър на Китай Ван И заяви през миналия месец, че Вашингтон не трябва да очаква китайското сътрудничество по този или други въпроси, ако се опитва да налага политика на „сдържане и потискане" на Китай.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън заяви пред репортери преди разговора, че Вашингтон е разочарован, че китайските служители само са имитирали желание да прочетат дискусионните точки по време на неотдавнашните разговори на високо равнище, и че американската страна разглежда разговора на лидерите като тест за това дали директната ангажираност със Си може да отблокира двустранните отношения.

„Тук става въпрос за проверка дали има възможност да се ангажираме по-съществено, отколкото успяхме ... доказателството ще бъде налично“, каза служителят след разговора, описвайки тона като откровен, но уважителен.

Но той също така призна, че способността на САЩ да променят поведението на Китай може да бъде ограничена и че Вашингтон трябва до голяма степен да се съсредоточи върху увеличаването на конкурентоспособността на САЩ и сплотяването на партньорите и съюзниците.

Няколко поредни администрации на САЩ се оплакват, че Пекин се е опитал да използва безкрайния диалог като тактика на протакане, а разочарованието от тази тактика в крайна сметка е накарало Вашингтон да сложи край на годишния механизъм за диалог между САЩ и Китай.

Американският представител заяви, че ще отнеме „време" и "период на обучение" за администрацията на Байдън, за да убеди китайските лидери, които на национално ниво се подготвят за важен конгрес на Комунистическата партия догодина, че позицията на Пекин няма да му донесе дивиденти.

„Смятаме също, че по същество действията на Пекин са по-тихи от думите им", каза служителят. „Отговорите им на нашите действия всъщност са до голяма степен символични и честно казано, твърдата им реторика не работи наистина“.

Въпреки това служителят пояснява, че Байдън не е планирал да повишава мерките, като например санкции и други ответни действия на САЩ, ако Китай откаже да сътрудничи по редица въпроси, включително по разследванията за произхода на COVID-19. Пекин отрича обвиненията на САЩ, че не е сътрудничил на разследването на източника на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още