IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна – петата страна в света със закон за пазара на криптовалути

Новото законодателство предвижда определени защити срещу измами, но не приравнява биткойна на местната валута

10:36 | 10.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Украйна се превърна в петата държава в света, установила основни правила за пазара на криптовалути.

В рамките на почти единодушно гласуване украинският парламент прие закон, който легализира и регулира криптовалутите.

Тази седмица Ел Салвадор стана първата страна, която въведе биткойна като законно платежно средство. Преди две седмици Куба прие закон за признаване и регулиране на криптовалутите, а през миналия месец САЩ предложиха правила за криптовалутите в своя закон за инфраструктурата. В Германия също се предвижда нов закон да регулира инвестициите в криптовалути.

Законопроектът бе обсъждан от 2020 г. и е по инициатива на президента Володимир Зеленски.

До днес криптовалутите в Украйна съществуваха като полузаконен "сив" пазар. 

На местните бе позволено да купуват и обменят виртуални валути, но компаниите и борсите, занимаващи се с криптовалути, често влизаха в радара на наблюдение и глоби от правоприлагащите органи, предава CNBC.

Според Kyiv Post властите са склонни да се конфронтират, когато става дума за виртуалните парични средства, считайки ги за „измама“, „често конфискувайки скъпо оборудване без никакви основания“.

През август например Службата за сигурност на Украйна (СБУ) блокира мрежа от така наречените „тайни борси за криптовалута“, работеща в столицата Киев. СБУ твърди, че тези чейндж бюра улесняват прането на пари и осигуряват анонимност на трансакциите.

Новото законодателство предвижда определени защити за тези, които притежават биткойни и други криптовалути, а в първия еднокамарен парламент на Върховната Рада на Украйна законодателите направиха истински удар по отношение на определянето на основната терминология в криптосвета. Ако законът бъде подписан от президента, виртуалните активи, цифровите портфейли и личните ключове ще станат термини, залегнали в украинското законодателство.

За разлика от хода на Ел Салвадор да приеме биткойна като законно платежно средство, украинският криптозакон не улеснява разпространението на биткойн като форма на плащане и не го поставя в равни условия с гривната, националната валута на страната.

Гласуването в четвъртък е част от по-мащабен план на Киев да се насочи към биткойните.

До 2022 г. страната планира да отвори пазара на криптовалути за бизнеса и инвеститорите, съобщава Kyiv Post. А наскоро високопоставени държавни служители рекламираха криптовъзможностите на страната пред инвеститори и фондове за рисков капитал в Силициевата долина.

На официално държавно посещение в САЩ през миналия месец Зеленски коментира стартиралия в Украйна „легален иновативен пазар за виртуални активи“ като място за продажба на инвестиции, а министърът на цифровата трансформация Михайло Федоров заяви, че страната модернизира своя пазар на плащания, така че в бъдеще централната ѝ банка да може да емитира цифрова валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Строительство Северного потока 2 полностью завершено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
*** = г л а в и ч к а т а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Пълните нещастници винаги се навират да ги погалят по ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още