IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път през пандемията наемите растат във всички големи градове на САЩ

През август те са нараснали с 10,3% на годишна база до 1539 долара

10:51 | 10.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Наемите на апартаменти са нараснали през август спрямо година по-рано във всички 30 най-големи града в САЩ за първи път от началото на пандемията, показват нови данни на компанията Yardi, цитирани от Bloomberg.

Средното ниво на наемите в страната за многофамилни сгради е нараснало с 10,3% на годишна база до 1539 долара – първия двуцифрен ръст от началото на воденето на статистика, показват данните на имотната компания. За последните десет години средният темп на растежа е 2%. Наеми Наеми

Нарастването тази година на жилищните разходи придава ново измерение на дебата за това колко дълго ще трае инфлацията по време на пандемията в момент, когато има признаци, че тя се ускорява заедно с ръстовете и на други цени заради коронавируса, като тези на употребяваните автомобили.

По-рано по време на кризата работата от вкъщи предизвика отлив от големи градове като Ню Йорк и Сан Франциско, като намали цените на наемите. В тези два града те остават под нивата преди пандемията, въпреки че сега отново растат на годишна база. Скоростта на разпространение на делта варианта на коронавируса отлага плановете на някои компании за връщане на служителите в офисите и това може да се превърне в спънка пред възстановяването на наемния пазар.

„Хората се връщат в тези градове, но не с прогнозираните нива преди няколко месеца отчасти заради продължаващата работа от разстояние“, отбелязва Yardi в доклада си. Компанията следи нивата на наемите и на заетостта на 140 пазара.

Еднофамилните жилища, закупени с инвестиционна цел, отчитат най-голям ръст, като цените са нагоре с 13,9% на годишна база. Това се дължи на нарастването на интереса от институционални инвеститори към жилищата като клас активи. Yardi съобщи, че той вероятно ще се запази „с достигането на представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) на възраст за закупуване на жилища“. Компанията допълва, че цените на еднофамилните къщи продължават да са извън възможностите на мнозина.

В градове като Финикс, Тампа и Лас Вегас цените на наемите са нараснали с около 20% на годишна база.

Въпреки това Yardi предупреди, че годишните данни за август са раздути при сравняването с миналото лято, когато много градове изпитваха затруднения. Компанията допълни, че в някои градове като Сан Франциско ръстът на предлагането на нови жилища може да подкопае нарастването на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Е то печатницата не е спирала, вие какво?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още