IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният бюджет преодоля второто гласуване в ресорната комисия

Под натиска на протести финансовият министър прокара предложение за плащането на 1,3 млрд. лв. по бюджета на МРРБ

16:00 | 10.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Бюджетната комисия в Народното събрание успя за няколко часа да приеме на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Въпреки че имаше съществени и уточнения и разисквания, основните дебати и „битки“ за прокарване на предложения ще бъдат в пленарната зала, вероятно късно тази вечер, след окончателното гласуване на бюджета на НЗОК.

По промените в план-сметката имаше над 60 предложения.

Още в началото на заседанието депутатите на ГЕРБ-СДС напуснаха залата, като бившият финансов министър Кирил Ананиев мотивира отцепването с „ускоряването на работата на комисията“.

„Като гледам какви предложения са направени, специално за големия бюджет, ще се превърне в един голям дебат за едни милиарди. Вие знаете, че лично моя кауза е фискалната стабилност и спазване на фискалните правила“, каза той.

„Винаги сме се старали да сме конструктивни, но не се оценява. Ще си защитим предложенията в зала“, добави Ананиев. Малко след това, пред журналисти в кулоарите, той каза още, че така предложените промени ще доведат до дефицит от 5% процента (не 3,6%, както залага служебният кабинет, бел. ред), а той категорично не може да се съгласи с толкова голяма дупка в хазната.

Съществена част от дебатите зае бюджетът на МРРБ, като предложението на  финансовия министър Асен Василев, направено в залата, включва 1,3 млрд. лв., които да бъдат изплатени на строителните фирми за извършени дейности и за дейности, които ще бъдат приключени до края на годината. Василев обясни, че неразплатените средства са за над 3,7 млрд. лв., но МРРБ припознава само 1,3 млрд. от тях.

До ситуацията финансов министър да прави предложения „в движение“ се стигна заради протести днес на служители от строителни фирми пред парламента, които твърдят, че заплатите им не са плащани от месеци.

Само по себе си „включването“ на Василев е необичайно, при положение, че от няколко дни служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова обяснява, че АПИ е възлагала огромни количества дейности за пътно поддържане в нарушение на сключени 5-годишни договори с твърда стойност за близо 1,4 млрд. лв. На практика, съгласно предложението на Асен Василев,от държавната хазна ще бъдат платени 1,3 млрд. лв. дейности по пътно поддържане за незаконно възложени дейности в следващите няколко години, а конкретно тази - браншът ще получи допълнителни 220 млн. лв. през актуализацията. 

Идеята е парите за МРРБ да бъдат изплатени в рамките на 5 години на равни вноски от 2022 г., като това да бъде записано в актуализацията на бюджета. Василев коментира, че част от договорите са сключени неправилно и се налага сключване на анекси. „Фактурираните 222 млн., които са фактурирани към 1 септември, да бъдат платени тази година. Освен тях да бъдат платени 100 млн. по договорите за зимно почистване и допълнителни фактури. Други 322 млн. ще могат да бъдат платени тази година реално към фирмите", обясни Василев.

"По този начин ще позволим на Агенция "Пътна инфраструктура" да продължи строителните дейности, без да зануляваме бюджета и без да "избушваме" целият бюджет като тези сто милиона, които ние сме предвидили за МРРБ, ще бъдат напълно достатъчни, за да се направи зимното почистване", добави той.

Депутатите от бюджетната комисия припознаха предложението и то ще бъде включено в окончателните текстове, но без становище на комисията

Какво още

Депутатите отхвърлиха като дискриминационно предложението БСП, осигурените над 24 месеца родители да получат при раждането на второ и трето дете 6500 лева помощ.

Беше отхвърлено и предложението за отпускане на допълнителни средства за реклама на туризма в чужбина в размер на 4,5 млн. лв.

Искането на "Има такъв народ" партийната субстанция да бъде намалена от 8 на 1 лев на глас също не получи подкрепа.

Припомняме, че според първоначалното предложение на МФ актуализацията е изготвена на база най-лошия сценарий на коронакризата с най-голям пик на заболели и затваряне през ноември и декември, както беше миналата година. Вместо планираните 47,569 млрд. лв. приходи в държавната хазна ще влезнат 49,687 млрд., или с 1,6 млрд. лв. повече. Актуализацията е направена на база ръст на БПВ от 3,5% и инфлация от 2%.

На база преизпълнението на приходите с 2 млрд. лв. от МФ предлагат увеличение на разходите с 1,807 млрд. лв. По-високите разходи са основно за социални и здравни плащания, както и за президентските избори.

По план дефицитът в края на тази година трябваше да бъде в размер на 4,887 млрд. лв., но според актуализацията на МФ се предвижда той да спадне с 0,3% до 4,604 млрд. лв., или 3,6% от БВП.

Предложението на ГЕРБ за увеличение трансферите за общините в размер на 370 млн. лв. бе подкрепено по принцип от комисията, но как реално допълнителната помощ ще бъде изплащана на местната власт, ще стане ясно по време на гласуването в пленарна зала.

Идеята на финансовото министерство е средствата да се изплащат на база предоставени разчети, но според общините това ще забави изплащането на помощите. Според Асен Василев в момента общините имат 200 млн. лв. преизпълнение на бюджетите си, а общо приходите им са над 1,5 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още